A franciák támogatják a magyar földvásárlási moratóriumot

2010.06.08. 13:01

Franciaország támogatja azt a kezdeményezést, hogy a külföldiek földvásárlási tilalmát három évvel meghosszabbítsák Magyarországon, közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A magyar és a francia agrárminiszteraz abban is egyetértettek, hogy átláthatóbbá kell tenni az unióban a piaci szabályozást.

A miniszter egy hétfői sajtótájékoztatót követően beszélt erről, miután tárgyalt Bruno Le Maire francia agrárminiszterrel. A megbeszéléseket követő sajtóértekezleten a francia agrárminiszter elmondta, Franciaország támogatja azt a magyar kezdeményezést is, hogy az unió tagállamainak agrártámogatásai kiegyenlítődjenek, és ezért kész a történelmi alapú közvetlen kifizetések felülvizsgálatára.

A francia agrárminiszter azt is elmondta, hogy Magyarország és Franciaország agrárpolitikája között valódi konvergencia mutatkozik, és Franciaország minden szükséges segítséget megad ahhoz, hogy a jövő év első felében sorra kerülő uniós magyar elnökség sikeres legyen.

A megbeszéléseket mindkét tárcavezető sikeresnek és eredményesnek ítélte. Fazekas Sándor közölte, hogy magyar szempontból fontos, hogy a közös agrárpolitika (KAP) keretein belül a vidékfejlesztési források mértéke nőjön, mivel csak így támogathatók érdemben a kis- és közepes vállalkozások. Ez lényeges az életminőség javítása szempontjából is.

A vidékfejlesztési miniszter azt is jelezte: Magyarország támogatja azt a francia törekvést, hogy az unióban a piaci szabályozás - a piaci szabadság fenntartása mellett - átláthatóbbá váljon, különös tekintettel a szerződéses fegyelem betartására, a piacellenőrzésre, a fogyasztóvédelemre és az élelmezés-egészségügyre.

A francia miniszter arról beszélt, hogy a KAP tekintetében kikerülhetetlenek a változtatások annak érdekében, hogy az unió közös agrárpolitikája a jövőben igazságosabb legyen. Abban pedig nézetazonosság volt a két tárcavezető között, hogy erős KAP-ra van szükség a továbbiakban is.

Bruno Le Maire hangoztatta, hogy az európai piacnak szabályozott piacnak kell lennie. Ezért javítani kell az átláthatóságot, valamint az információáramlás minőségét. A szabályozottság nem öncél a francia miniszter szerint, hanem azt a célt szolgálja, hogy az esetleges válságok idején a piaci reagálás rugalmasabb legyen.

A két miniszter véleményt cserélt a tejpiac helyzetéről is. E kérdéskör taglalása során megállapították, hogy annak a munkacsoportnak, amelyet az unióban megbíztak e terület szabályozásával, ambiciózus döntéseket kell hoznia, mert látszatintézkedések elfogadhatatlanok ezen a területen.