A hungarikum védjegyet féltik a pálinkafőzők

Vágólapra másolva!
A magyar pálinka nehezen megszerzett nemzetközi hírnevét, minőségét féltik az érdekképviseletek az otthoni pálinkafőzés engedélyezésétől, amit Orbán Viktor jelentett be gazdasági akciótervének ismertetésekor.
Vágólapra másolva!

A kormány nem egyeztetett a pálinkás érdekképviseleti szervezetekkel a pálinkafőzés otthoni engedélyeztetéséről, noha erre törvény kötelezné - mondta az [origo]-nak Békési Zoltán, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének elnöke. Emiatt első körben még azt sem tudták megmondani a pálinkás szervezeteknél, hogy valójában mit is jelent Orbán Viktor bejelentése.

Csak saját fogyasztásra

A homályt aztán Hargitai János kereszténydemokrata országgyűlési képviselő oszlatta el némileg, aki kollégánknak elmondta: a könnyítés azt jelenti, hogy valóban bárki főzhet otthon pálinkát, de csak saját fogyasztásra, amennyiben értékesíteni is akar, úgy ahhoz engedélyt kell szereznie.

Békési Zoltán szerint azonban nem lehet ennyire egyszerű a helyzet, hiszen kizárt dolog, hogy a kormány ahhoz járuljon hozzá, hogy bárki a konyhájában lavórban, kuktában kezdjen el pálinkát főzni. Az egyesület elnöke szerint mindenképpen előírásként kellene szerepelnie valamilyen speciális berendezés használata, amiről tanúsítvánnyal kellene rendelkeznie a delikvensnek. Sőt tanácsos lenne, ha annak üzembehelyezéséről, s a lefőzőtt pálinka mennyiségéről is valamilyen nyom maradna például a vámhatóságnál - vélte az egyesület elnöke.(Ami persze az engedélyeztetésekkel már ellentmondana a főzés bejelentett szabadságának - a szerk.)

Annyi a hungarikumnak?

Véleménye szerint erre azért lenne szükség, mert az unió szigorú termékleírás mellett adott jogosítványt Magyarországnak arra, hogy kizárólagossággal állítson elő és forgalmazzon pálinkát. Hosszú évek munkájával sikerült elérni, hogy a pálinka valóban hungarikum lett - mondta Békési Zoltán.

Piros László, a Pálinka Lovagrend elnöke is azt firtatta, hogy mi lesz azokkal a vállalkozásokkal, amelyek tízmilliós hitelekből építették fel vállalkozásaikat, becsületes adófizetők voltak eddig. Most még nagyobb mennyiségű illegális főzésből származó szesszel kell konkurálniuk?

Több tízmilliárd forint

Azt ugyanis nehéz lesz betartatni, hogy valójában csak saját fogyasztásra menjen a kifőzött szesz. Magyarországon az ellenőrzött, márkás pálinkafőző üzemek évi 3,2 millió liter 50 fokos pálinkát állítanak elő, helyi bérfőzdékben pedig 12 millió litert.. Ez utóbbi mennyiségnek a negyede kerülhet kereskedelmi forgalomba a becslések szerint - mondta Piros László. Évente amúgy a legális pálinkaforgalmazásból 20 milliárd forint jövedéki adó folyik be az államkasszába.

A Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától (VPOP) kapott tájékoztatás szerint az egyéb termékek jövedéki adója bevételi számlán tartják nyilván az alkoholtermékek, a sör, a pezsgő, a vermutok, és a nem üzemanyagnak minősülő ásványolajtermékek jövedéki adóját, ami 2009-ben 81 milliárd forint volt, s aminek 47-49 százaléka kapcsolódik valamilyen alkoholhoz. Nincs külön nyilvántartva a tömény szeszesitalok után fizetett adó. Bérfőzési szeszadóról ugyanakkor beszámolt a VPOP, ebből 2009-ben 8 milliárd forint folyt be.