Kicsit erősödött a forint, kivárnak a befektetők

Vágólapra másolva!
Az előző héten elszenvedett veszteségek mérséklése várható kedden, a térségi devizák körében, a forint már erősödött is valamelyest. Mai sorsa azonban a kormány által bejelentendő gazdasági akciótervtől függ.
Vágólapra másolva!

Hétfő esti árfolyamánál kicsit erősebb volt a magyar pénz az euróval szemben kedd reggel: kilenc órakor egy euróért 283,59 forintot adtak. Ugyanekkor a dollárt 236,77, a svájci frankot 206,8 forinton jegyezték.

A forintot terhelő aggodalmakat enyhítette, hogy hétfő este Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Luxemburgban is megerősítette a kormány elkötelezettségét az EU-IMF hitelszerződésben rögzített 3,8 százalékos államháztartási hiánycél teljesítése mellett.

Kedden a kormány akciótervének ismertetése lesz meghatározó hatással a forint árfolyamára. A délelőtt folyamán a piacokon kivárásra lehet számítani.

Az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben megrendült bizalom miatt már hosszabb ideje tartó, a dollárral szembeni euróárfolyam-gyengülést kedden konszolidálhatja az uniós pénzügyminiszterek által hétfőn este elfogadott pénzügyi stabilitási terv, melynek ajánlásai szerint az unió már jóváhagyása előtt áttekintheti majd a tagországok költségvetési tervezetét, és szigorúbb szankciókat rendelhet el az államháztartási hiánykorlátot túllépő országok fegyelmezésére.