Felére estek a külföldi befektetések a régióban

Vágólapra másolva!
Tavaly az előző évi felére csökkentek a közvetlen külföldi tőkebefektetések a kelet-közép-európai országokban.    
Vágólapra másolva!

A nemzetközi összehasonlító tanulmányokat készítő bécsi WIIW gazdaságkutató intézet kedden ismertetett adatai szerint tavaly 58,5 milliárd euró áramlott a térségbe, ami a 2005-ös szintnek felel meg. 2008-ban a vizsgált 20 országba még 111,5 milliárd eurónyi FDI érkezett.

Az idén már némiképp javulhat a helyzet a WIIW előrejelzése szerint, és az egész térséget tekintve növekedhet az FDI: a lengyelországi és oroszországi beruházások jelentik majd a növekedés motorját, de hozzájárul az élénküléshez Csehország, Magyarország, Szlovákia és Ukrajna is, viszont Romániában és Bulgáriában még csökkenés várható.

Az egész régióban az idén 66,6 milliárd euróra növekedhet az FDI, az új EU-tagországokban 23,3 milliárdra a tavalyi 20,37 milliárdról, de elmaradva a 2008. évi 42 milliárdról.

Délkelet-Európában tovább csökkenhet az FDI, 3,4 milliárd euróra 5,5 milliárd, illetve 8,6 milliárd euróról.

Az FDI elapadása eltérő mértékben érintette tavaly az új EU-tagországokat: Szlovákiában és Szlovéniában egyenesen negatív volt az FDI a repatriálás miatt, Csehországban, Magyarországon, Lettországban és Litvániában meghaladta az 50 százalékot a visszaesés. A térségben a legjobban szereplő Lengyelországot kevésbé érintette a visszaesés, Észtországban a gazdaság konszolidációja segítette az FDI-beáramlást.