Vegyesen reagáltak Orbán terveire a külföldi elemzők

2010.06.08. 18:59

Külföldi elemzők körében vegyes reakciót váltott ki Orbán Viktor kormányfő kedden ismertetett gazdaságpolitikai terve. Hiányolják a hiánycél tartásának garanciáit, az egykulcsos személyi jövedelemadót hatásosnak tartják.

David Heslam, a Fitch Ratings hitelminősítő intézet felzárkózó európai szuverén besorolásokért felelős igazgatója Orbán Viktor parlamenti felszólalása után Londonban azt mondta: a magyar kormány "jó kezdő lépést tett" gazdaságpolitikai terveinek körvonalazása felé. Ez azonban csak az első lépés, és egyelőre hiányoznak a részletek az időzítéssel, az intézkedések költségbecslésével, valamint az államháztartási hiánycél tartásához szükséges ellentételező lépésekkel kapcsolatban - mondta a Fitch igazgatója.

A devizaalapú jelzáloghitelek korlátozásának terveiről Heslam azt mondta: az új folyósításokra érvénybe léptetendő tilalomnak "marginális" hatása lehet csak a jelenlegi kinnlevőség-portfolióra. A már folyósított devizaalapú lakáshitelek átlagos lejárata 13-14 év, vagyis ha most leállna az új devizahitelek folyósítása, akkor is "eltart egy ideig" a már létező portfolió kiigazítása - mondta Heslam.
   
Neil Shearing, a Capital Economics londoni befektetési elemző csoport feltörekvő piaci közgazdásza a pozitív elemek között emelte ki a devizaalapú jelzáloghitelezés korlátozásának terveit, mondván: ez az egyik olyan tényező, amelyből Magyarország "bajai erednek".

Magyarország nem Görögország
   
Shearing szerint az akcióterv keddi bejelentése egyben "kísérlet is a múlt heti politikusi nyilatkozatok okozta károk helyreállítására". A Capital Economics elemzője - az egyik nyilatkozatra utalva - hozzátette: "Magyarország nem Görögország".
   
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői keddi értékelésükben fontos elemnek nevezték, hogy a kormány a tervezett adóscsökkentéseket fokozatosan, jövőre kezdődően léptetné életbe, és így "viszonylag könnyen" teljesíthető lesz az idei 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél. Ha a kiadáscsökkentő lépéseket is végrehajtják, akkor jövőre tovább mérséklődhet a hiány a cég szakértői szerint.
   
A JP Morgan is kiemelte, hogy a terv részleteiben egyelőre hiányos, és a bankokra jelentős terheket ró, ám a ház szerint általánosságban véve a csomag "jól illeszkedik" a magyar gazdaság jelenlegi szükségleteihez, vagyis az államháztartási hiány kordában tartásához és a növekedés, valamint a versenyképesség  középtávú erősítéséhez.

Üdvözlendő kiadáscsökkentések

Az UniCredit egyik bécsi elemzője azt emelte ki pozitívumként,  hogy a kormány végre valamit nyilvánosságra hozott gazdasági elképzeléseiből, de hiányolta a részleteket, és azt, hogy a kormányfő nem adott biztosítékot az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok kapcsán.
   
A HSBC szakértője szerint ugyanakkor a kiadáscsökkentések, és az adómódosítások fokozatossága egyaránt üdvözlendő.

Hol a garancia?
   
A Danske Bank egyik elemzője szerint az Orbán Viktor által bejelentett gazdasági program nem garantálja azt, hogy sikerül 3,8 százalékon tartani az idei GDP-arányos államháztartási hiányt.
   
Az Erste Bank az új gazdasági program alapján viszont úgy látja, sikerül teljesíteni az idei államháztartási deficitre vonatkozó tervet, ami a bank szerint nagyon pozitív.

Rosszul járnak a bankok
   
Mások szerint is a bankadó és az egykulcsos személyi jövedelemadó úgy tűnik, elég forrást teremt elő ahhoz, hogy sikerüljön tartani az államháztartási hiánycélt. Rámutattak ugyanakkor arra, hogy, a devizahitelezési tilalom negatívan érintheti a bankokat.
   
Egyes szakértők emlékeztettek arra, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése Szlovákiában és Romániában is eredményt hozott, nőttek a költségvetés bevételei.