Lendületesen kezdett a forint, 282 alatt az euró

Vágólapra másolva!
Szerda reggel lendületes erősödéssel kezdett a forint, devizakereskedők szerint a kedden ismertetett gazdasági akcióterv miatt tovább erősödhet a magyar pénz az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Szerda hajnalban az euróért 283,20 forintot kértek a londoni devizapiacon, ami gyakorlatilag megegyezett az keddi esti 283,22 forintos jegyzéssel. Reggel 9 órakor egy euró már csak 281,40 forint volt az árfolyam, a dollár ugyanekkor több mint 2 forintot esve 235,20 forintot ért, a svácji frank pedig 204,20 forintba került.

A Dow Jones gazdasági hírügynökségnek nyilatkozó devizakaereskedők szerint forint szerdán folytathatja az erőgyűjtést, miután kedden ismertté váltak a kormány legközelebbi intézkedései az államháztartási deficitcél tartása érdekében. Mindazonáltal rövid időközönként profitkivétel ajánlatos - tették hozzá a szakértők. A régiós devizák is drágulhatnak, ha "a magyar illetékesek nem követnek el több melléfogást a pénzügyi piacokkal való kommunikációban".

Orbán megmozgatta a forintot

Kedden Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti beszéde átmenetileg erősítette a forintot. Kedd reggel még 287 forinton járt az euró kurzusa, a kormányfő gazdasági akciótervének bejelentése előtt 284-285 forintnál mozgott, a beszéd közben pedig 281-282 forintig esett a jegyzés. A beszéd után gyengült a magyar pénz, fél 5-kor 284 forintnál járt az euró később pedig 283 forit közelébe ereszkedett.

Orbán az adócsökkentéseken (társasági adó és szja) kívül több olyan bejelentést is tett, amely a költségvetési egyensúly helyreállításának irányába mutat. Ilyennek tekinthető a tervek szerint csaknem 200 milliárdot hozó bankadó bevezetése, a közszféra 120 milliárdos költségstoppja, az állami vagyonkezelés bértömegének csaknem 50 milliárdos csökkentése, illetve a pártok támogatásának 15 százalékos visszavágása.