Májusban aratott a csőd

Vágólapra másolva!
Megugrott a csődök száma májusban, az áprilisi jelentős lassulás csak átmenetinek bizonyult. Meglódult ugyanakkor a cégalapítási kedv, idén először növekedett az új alapítású vállalkozások száma az egy évvel korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

Májusban gyorsult a felszámolás alá kerülő vállalkozások számának emelkedése: 1512 cég jutott erre a sorsra, s ez 8,7 százalékkal több, mint egy éve. Az egy évvel korábbinál 121-gyel, az egy hónappal korábbinál pedig 116-tal több céget döntöttek be a hitelezők - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből. "A májusi adatok alátámasztják az előző havi kedvezőbb számokkal kapcsolatos óvatosságunkat; májusban látványosan visszatértünk az első negyedévre jellemző trendhez" - értékelte a legfrissebb adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon a legrosszabb a helyzet

A cégbedőlések regionális megoszlása jelentős szórást mutat, de az első négy hónaphoz képest mindenhol romlott egy kicsit a helyzet. Ahol a tendencia még növekedést mutatott - a Közép-Magyarország régióban és az ország keleti felében -, ott a növekedés üteme gyorsult, ahol már a lassulás a jellemző - általában a Dunántúlon -, ott most kisebb ütemben esett vissza a felszámolások száma, mint korábban.

A legrosszabb a helyzet a Dél-Alföld és az Észak-Magyarország régióban, itt 22, illetve 23 százalékkal több céggel szemben kezdeményeztek fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, mint a tavalyi év azonos időszakában. Nagy súlyánál fogva rontja az országos átlagot a központi régió is, itt 16 százalékkal több felszámolás indult májusban, mint tavaly.

Mind többen zárnak be

Továbbra is igaz, hogy mind több cég tulajdonosa dönt a társaság bezárása mellett. Az ötödik hónapban 1252 cég tulajdonosai indítottak végelszámolást, ami 245-tel, illetve 24,3 százalékkal több, mint tavaly májusban. "Idén már 700 céggel többnél indult végelszámolás, mint tavaly, és a növekedés üteme is gyorsul, ezért nem kizárt, hogy év végére akár már 15 000 cég megszüntetéséről dönthetnek a tulajdonosok - mondja az Opten stratégiai igazgatója.

Csőd után újra alapítanak

Bejöttek az Opten stratégiai igazgatójának várakozásai, ebben az évben ugyanis májusban először alapítottak több céget, mint egy évvel korábban. Az ötödik hónapban 3516 új alapítású vállalkozást jegyeztek be, ami a korábbi folyamatos csökkenéssel szemben már 6,8 százalékos növekedés. Az év elejétől hónapról hónapra lassult az új bejegyzések számának csökkenése, áprilisban már csak 91-gyel maradt el az egy évvel korábbitól, májusban pedig már 223-mal több volt az új bejegyzés, mint egy évvel ezelőtt.

"Az idei trend alapján megjósolható volt az új cégalapítások növekedésbe fordulása, ami nem feltétlenül kedvező jelenség" - mondta a stratégiai igazgató. Az Opten adatai szerint ugyanis az új cégek között nagy számban bukkannak fel olyanok, amelyek vagy az alapító személye, vagy a székhely címe alapján kapcsolatba hozhatók korábban csődbe jutott vállalkozásokkal.