A gyáriparosok támogatják Orbán akciótervét

Vágólapra másolva!
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége egyetért az Orbán Viktor által bejelentett gazdasági akciótervvel, támogatja az adórendszer átalakítását, egyszerűsítését, de óvatosságra hív fel a banki különadó bevezetésénél, hogy az ne veszélyeztesse a hitelhez jutást.
Vágólapra másolva!

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) üdvözli a miniszterelnök által bejelentett akciótervet, amely számos pontban összhangban áll azokkal a javaslatokkal, melyeket az MGYOSZ vezetői a közelmúltban juttattak el a kormány képviselőihez - áll az MGYOSZ közleményében. A kormány tervezett intézkedései nagyban hozzájárulnak a vállalkozások helyzetének javításához, s így a magyar gazdaság új növekedési pályára állításához.

Helyeslik az irányt

A kormányfő által kedden bemutatott akciótervben foglaltakat támogatja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ). Ez az intézkedéscsomag jelentős munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő potenciált rejt magában, s legfőbb nyertesei a kis- és középvállalkozások. A legjelentősebb hazai munkaadói szervezet megítélése szerint a nyilvánosságra hozott pontok összhangban állnak az MGYOSZ által helyesnek tartott iránnyal, alkalmasak a vállalkozások eredményes működésének elősegítésére és a működő tőke gyorsabb beáramlásának ösztönzésére. Mindez már középtávon is növelni fogja Magyarország versenyképességét.

Pozitív az adórendszer átalakítása

Leginkább az adórendszerben tervezett változások, így a társasági adó csökkentése, a kisadók eltörlése és az adózás egyszerűsítése indítanak el pozitív folyamatokat. Az uniós forrásoknak a vállalkozások irányába történő átrendezését, az adminisztratív terhek csökkentését, a beruházások engedélyeztetésének egyszerűsítését is üdvözli a Szövetség.

Az egykulcsos személyi jövedelemadó elősegíti a gazdaság kifehéredését, növeli az adózási fegyelmet. Továbbgondolásra érdemes ugyanakkor a járulékrendszer átalakítása. Az állami kiadások visszaszorítása hozzájárul a költségvetés helyzetének javításához, s így a forint árfolyamának stabilitásához.

Óvatosan a banki különadóval!

Az MGYOSZ szerint kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a banki különadó bevezetése ne veszélyeztesse a bankok működését, hitelaktivitását. A jelenlegi körülmények között rendkívül fontos, hogy az üzleti szféra hitelhez jutása biztosítva legyen.

"Orbán Viktor miniszterelnök úr egy helyes, a vállalkozások helyzetét javító akciótervet mutatott be. Számíthat cselekvő támogatásunkra az elképzelések megvalósításában. A felvázolt akcióterv elindítja Magyarországot a növekedési pályán. Bízom benne, hogy miként most, úgy a jövőben is beépülnek javaslataink, ajánlásaink a kormány programjába." - hangsúlyozta a közlemébnyben az MGYOSZ elnöke, Futó Péter.