A külföldi cégek hazai leányvállataitól többszáz milliárd forint társasági adó folyhatott volna be, ha Magyarország külön elbánást kért volna az uniótól - állította egy szakértő a budapesti adókonferencián.

Amiért nem kért Magyarország derogációt a harmonizált adószabályok alól, csak a társasági adóban többszáz milliárd forint veszteség érte 2004 és 2008 között, aktív adódiplomáciával a helyzet javítható lenne - mondta Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke csütörtökön a IV. Nemzetközi Adókonferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Az anya- és leányvállalat irányelv miatt négy év alatt 477 milliárd forint társasági adó a Magyarországon megtermelt érték után az anyavállat országának költségvetésébe folyt be - tette hozzá az elnök. Felhívta a figyelmet arra is, hogy paradigmaváltás történt az adózásban: már 30 ország nem progresszíven, hanem lineárisan adóztatja a személyi jövedelmeket.
   
Az új kormánynak figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy Magyarországon kevesen fizetnek sok adót, illetve a kihívást, hogy alkalmazkodni kell a nemzetközi adóversenyhez. A bejelentett módosítások részletei ugyan még nem ismertek, de a bejelentett ötletek megvitathatók a szakmai plénum előtt - mondta Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora.

Pártolják az átalányadót
   
A konferencián 14 ország személyi jövedelemadó rendszerét ismerhetik meg a részvevők.
   
A konferencián a frissen megalakult kormány - a felkérés ellenére - nem képviseltette magát. Első előadóként Herich György kiemelte, hogy a magyar EVA - az egyszerűsített vállalkozási adó - szimpatikus az EU-ban, és a kkv-kra készülő új szabályok is pártolják az átalány adót, továbbá a könyvelés megszüntetését. Az áfa-szabályokkal kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy a magyarországi bérmunka után a megrendelő nem itt, hanem a saját országában fizeti meg a forgalmi adót.

Bod Péter Ákos a sietségről

Bod Péter Ákos az új adójavaslatokkal kapcsolatba elmondta, hogy miután a kormány A-terve elvérzett Brüsszelben, túl gyorsan kellett elővenni a B-tervet. A gyorsaság miatt talán radikálisabb lett annál, mint amilyen akkor lett volna, ha van idő a részletesebb kimunkálására - vélte a professzor. A javasolt új adószabályok a közép-osztályt erősítik. A csúcsminisztériumok veszélye pedig az, hogy megnyúlik a döntési lánc - tette hozzá.

Eredményes vizsgálatok
   
Varga Lászlóné az APEH elnökhelyetteseként a vagyonosodási vizsgálatokról is beszélt. Az elmúlt 3 évben közel 20 ezer ilyen vizsgálatra került sor, ezek eredményeként 95 milliárd forint adóhiányt állapított meg az adóhatóság, és ugyanennyi bírságot szabott ki. A vizsgálatok következménye, hogy az önadózás keretében bevallott adó több lett. Az APEH - amennyiben a vizsgált adózó külföldi kölcsönre hivatkozott - mindig megkereste az adott ország adóhatóságát, amely többnyire nem erősítette meg a magyar adózó állítását.
   
A friss adatokat ismertetve az elnökhelyettes elmondta, hogy idén május végéig 232 milliárd forint adóhiányt állapított meg az APEH, ennek 83 százaléka áfa, 6 százaléka pedig szja hiány volt.