Varga Mihály: A családi adózást könnyebb lesz bevezetni, mint elmagyarázni

Vágólapra másolva!
A gyermeknevelés költségei nem lesznek adókötelesek - mondta csütörtökön egy rádióműsorban Varga Mihály államtitkár, és hozzátette: a családi adózást könnyebb lesz bevezetni, mint elmagyarázni.
Vágólapra másolva!

Az egykulcsos családi adórendszerben lesznek olyan jövedelmek, amelyek nem tartoznak az adórendszer hatálya alá - közölte Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára az InfoRádió csütörtöki Aréna című műsorában.

A politikus szerint a rendszert "egyszerűbb lesz bevezetni, mint elmagyarázni". A kormány által tervezett, 16 százalékos, egykulcsos családi adórendszerről Varga Mihály annyit mondott, lesznek olyan jövedelmek, amelyek kívül esnek az adórendszeren, ilyen lesz a gyermeknevelés költsége, illetve lesznek olyan összegek, amelyeket a gyermekes családoknál nem kell leadózni.

Példaként az államtitkár azt mondta: gyermekszámtól függően meghatároznak majd egy limitet: ha valakinek a 100 egységnyi jövedelméből 10 egység az adórendszeren kívül esik, a fennmaradó 90 egység után kell majd adót fizetni. Az új szja-rendszert két év alatt fokozatosan vezetik majd be - tette hozzá Varga Mihály.

Két rendszerről tárgyaltak

Az egykulcsos személyi jövedelemadónak akkor van értelme, ha a rendszer minél egyszerűbb, így a tervek szerint megszűnik majdnem az összes adókedvezmény - mondta Varga, aki elismerte, a rendszerről nagy vita volt; a kampányban azt ígérték, hogy a munkahelyteremtés, az adórendszer egyszerűsítése mellett választ adnak a magyar katasztrofális demográfiai helyzetre is, így született meg ez a családokat is támogató megoldási javaslat. Hozzátette: a gyermeknevelést az államnak el kell ismernie.

A kormány vizsgálta a francia modellt is, amikor a családban egységesen összevonva adózzák le a jövedelmet elosztva az eltartottak, illetve a keresők számával; de abban maradtak, hogy a versenyképesség javítása miatt az egykulcsos, 16 százalékos szja-modellt támogatják - közölte Varga Mihály és elmondta azt is, hogy az Orbán Viktor által ígért 12 menetes akcióterv következő csomagjának kidolgozását - amelyben várhatóan szerepelni fognak a lakáspolitikai intézkedések - július közepétől lehet elkezdeni.

Csak nevében családi

A kormány terveiben szereplő adózási rendszer egyébként csak nevében jelent valódi szakítást a mostani rendszerrel. Bár az átalakítás részleteit még nem ismertette a kormány, az eddigi információk alapján az adózás alapegysége továbbra is az egyén, nem pedig a család lesz.

Miután Orbán Viktor kormányfő kedden bejelentette az adórendszer bevezetését, az az [origo] több politikust, köztük Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és több fideszes képviselőt is megkérdezett, akik azzal hárították el megkeresésünket, hogy a részleteket egyelőre ők sem ismerik. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az [origo] kérdésére annyit mondott, hogy a gyerekek után járó kedvezmény az adóalapot csökkentő elemként fog megjelenni, szemben azzal a mostani gyakorlattal, amely szerint a kedvezmény magát az adót csökkenti. Matolcsy példaként azt mondta, hogy ezt úgy kell elképzelni, hogy egy 200 ezer forintos bruttó keresettel rendelkező szülő egy gyerek után már csak 190 000 forint után adózna (Matolcsy nem a tényleges kedvezményarányról beszélt, csak egy fiktív példát hozott fel az adóalap-csökkentés működésére - a szerk.)

Bagdy Gábor, a KDNP parlamenti képviselője pedig azt mondta, egyelőre még nincsenek kidolgozva a részletek, de azt ő is megerősítette, hogy kedvezményekkel csökkenthetik majd az adójukat a gyermekes szülők, ami szerinte annak ellenére családbarát lesz, hogy eltávolodást jelent a korábbi kereszténydemokrata tervtől, amely a családot tette meg adózási alapegységnek.