A Pálinkatanács egyeztetne a kormánnyal az otthoni pálinkafőzésről

Vágólapra másolva!
Nem ellenzi a pálinkafőzés szabályainak könnyítését, de egyenlő feltételeket kér a Pálinka Nemzeti Tanács, amely egyeztetni kíván a kormánnyal az Orbán Viktor által bejelentett otthoni főzés engedélyezésének feltételeiről. 
Vágólapra másolva!

Egyeztetést kezdeményez a kormánnyal a Pálinka Nemzeti Tanács (Pálinkatanács) a szabad gyümölcspárlat-készítés jogának visszaállításáról - közölte Piros László, a Pálinkatanács alelnöke.

Hozzátette: az egyeztetést kérő levelet csütörtökön küldték el a kormánynak. A pálinkatanácsnak 13 tagja van, és legfontosabb feladata a pálinka minőségének, eredetének a védelme, amelyet a tanács koordinál.

Állami monopóliumról van szó

A szakember, aki a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere is, közölte: a részletek még nem ismeretesek a nemrégiben bejelentett elképzelésről. Jelezte ugyanakkor azt, hogy Magyarországon megfelelő feltételek mellett 1850 óta van lehetősége mindenkinek pálinkát főzni. A feltételeket pedig az állam szabja meg, mivel jövedéki termékről, azaz állami monopóliumról van szó.

Piros László kijelentette: nem ellenzik a pálinkafőzés szabályainak könnyítését, mivel néhány ponton szerintük is módosításra szorulnak a pálinka előállításának szabályai.

Ellenőrzött feltételek kellenek

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szerinte olyan szabályozásra van szükség, amely versenysemleges, azaz mindenki számára átlátható és egyenlő feltételeket teremt a pálinkafőzés területén.

Személy szerint a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke úgy értelmezi a miniszterelnöki javaslatot, hogy otthon valamennyi gazdálkodó megfelelő és ellenőrzött feltételek mellett állíthat elő saját gyümölcsből pálinkát, ha ennek feltételeit megteremtette.

8 milliárd forint adó esik ki

Ma Magyarországon mintegy 7,5 millió hektoliterfok pálinkát állítanak elő átlagosan évente. Ebből 1,5 millió hektoliterfok kerül kereskedelmi forgalomba, ami 3 millió liter 50 fokos pálinkát jelent. (Egy hektoliter foknyi pálinka 2 liter 50 fokos alkohol tartalmú ilyen italnak felel meg.)

Magyarországon az égetett szesz legális forgalmának mintegy egyharmadát adja a pálinkaeladás. Ebből mintegy 20 milliárd forint árbevétele származik a pálinka-előállítóknak. Jövedéki adót mintegy 2,5 milliárd forintot fizetnek az előállítók. Az 500 bérfőző Magyarországon átlagosan 200 ezer embernek főz 6 millió hektoliterfoknyi pálinkát évente. Ebből 8 milliárd forint jövedéki adó folyik be az államkasszába - tájékoztatott Piros László.