Orbán: Nincs vesztegetnivaló idő Magyarországon

Vágólapra másolva!
Szépségtapaszok helyett az új kormány strukturális reformokra van szüksége Magyarországnak - mondta Orbán Viktor pénteken Bécsben egy konferencián és hozzátette: a kormány megy tovább azon az úton, amelyet az első akcióterv és az áprilisi választásokon a választópolgárok kijelölt számára.
Vágólapra másolva!

Nincs vesztegetni való idő Magyarországon, az új kormánynak gyorsan be kellett mutatnia gazdasági akciótervét - mondta Orbán Viktor pénteken egy bécsi nemzetközi banki tanácskozás vendégeként.

Görögországban a helyzet feltárása és a cselekvés között nagyon sok idő telt el, és ezalatt megingott a piacok és a lakosság bizalma abban, hogy képesek kijutni a válságból. Magyarország ezt nem engedheti meg magának, meg kell őriznie a saját állampolgárai bizalmát és a külső bizalmat - jelentett ki a miniszterelnök magyar újságírók előtt az International Institute of Finance (IIF) közgyűlésén tartott előadását összegezve.

Reformok szépségtapaszok helyett

A tekintélyes nemzetközi pénzintézetek vezetői előtt tartott beszédében Orbán Viktor beszélt a világgazdasági válságról, az Európai Unió előtt álló kihívásokról és bemutatta a kormány intézkedéseit. A "szépségtapaszok" helyett az új kormány a strukturális reformok politikáját követi - mondta Orbán.

A válság után a világ nem lesz olyan, mint előtte volt, a nyugati kapitalizmus megújulására van szükség - mondta Orbán Viktor. Mint fogalmazott, a válság oka az volt, hogy nem működött a kapitalizmus "természetes immunrendszere". Úgy vélte, a politikának nagy a felelőssége abban, hogy a közjó és a nyereségesség újra egy vonalba kerüljön. A konferencia több száz résztvevőjéből álló hallgatóság többször megtapsolta a miniszterelnök szavait.

A kormány megy tovább a kijelölt úton

Az Európai Unió előtt álló nagy feladat a kormányfő szerint jelenleg az, hogy orvosolja a legnagyobb gyengeségét, a demográfiai hanyatlást. Mindent meg kell tenni a családok erősítése, a családi alapú gazdaság és annak a képességnek az érdekében, hogy Európa fenn tudja magát tartani népesedési és munkaerő szempontból is.

Meg kell teremteni egy új európai gazdaságot, amely egyszerre magával hozza a demográfiai növekedést és a munkahelyteremtést is - mondta. A kormányfő a sajtótájékoztatón kijelentette: az öröklött hiánycélt, függetlenül attól, hogy mit gondol róla a kormány, egyelőre tartani kell. Az új kormány intézkedései esélyt adnak erre - tette hozzá. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az első, 29 pontos akcióterv után dolgozik egy második akcióterven is. "Megyünk tovább azon az úton, amelyet az első akcióterv és az áprilisi választásokon a választópolgárok kijelöltek a számunkra" - mondta a kormányfő, de részletekbe nem bocsátkozott ezzel kapcsolatban.

Orbán szerint nem a kommunikációval magyarázható a bizalomhiány

Orbán Viktor megerősítette, hogy a kormány tárgyalni kíván a pénzügyi szektorral a múlt héten bejelentett bankadó részleteiről. A modern Európában meg kell találni az együttműködés lehetőségét a politika és a pénzügyi szektor között - mondta.

A tárgyalások a kivetés részleteiről, az adó alapjáról és arról szólnak, hogy milyen pénzintézeteket érintsen az adó. Az idei évre tervezett, 200 milliárd forintos bevételre nem terjednek ki a tárgyalások - válaszolta egy újságíró kérdésére. A Magyarországgal kapcsolatos bizalom megingásának nem kommunikációs okai voltak, hanem az a tény, hogy május végére az ez évi költségvetési hiánynak 87 százaléka elfogyott, "ez egy drámai szám" - mondta a miniszterelnök.