Tiszadobi kastélyrekonstrukció 2,2 milliárdért

2010.06.11. 15:51

Rövidesen kiírják a  tiszadobi Andrássy-kastély 2,2 milliárd forint értékű rekonstrukciós programjának közbeszerzési felhívását - jelentette be pénteken Kósa Tímea, a projekt szakmai koordinációját végző szabolcsi területfejlesztési és környezetgazdálkodási ügynökség igazgatója  Nyíregyházán.

Az 1,7 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló kastélyfejlesztés  - melyhez a fenntartó megyei önkormányzat húsz százalékos önerővel járult hozzá - 1,6 milliárd forintos kivitelezési főösszegből, s mintegy 300 millió forint értékű eszközbeszerzésről áll. Utóbbi során az 1880 és 85 között épült, 2700 négyzetméteres épület 52 szobája közül többet felújítanak és korhű bútorokkal látnak el, de új kiállító-, rendezvény- és konferenciatermeket is kialakítanak a romantikus stílusban, Andrássy Gyula, egykori osztrák-magyar külügyminiszter által építtetett kastélyban.
   
Az ügynökség vezetője hozzátette: a felújítási, valamint restaurálási munkálatok idén kezdődhetnek el, s a tervek szerint 2011 decemberében fejeződnek be.
   
A korábban gyermekvárosként funkcionáló, leromlott állapotú épületegyüttesben gépészeti munkálatokat, tetőcserét végeznek, de megújul a külső homlokzat, a csatorna- és vízhálózat, valamint restaurálják a belső tereket. A mintegy 15 ezer négyzetméteres kastélypark rekonstrukciója a több mint százéves bukszusbokor-labirintust is érinti, emellett új sétányok, parkolók és egy szabadtéri színpad is szolgálja majd a látogatókat. Az épület egyébként kulturális és látogatókastélyként egyaránt funkcionál majd, ahol állandó és időszaki kiállítások, szabadtéri és zenei rendezvényekkel várják az érdeklődőket.
   
Kósa Tímea hangsúlyozta: a beruházás  kapcsolódik a térség, illetve a megye turizmusát fejlesztését célzó más projektekhez. Kiemelt fontosságú ezek közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Turizmusáért Egyesület magyar-román-szlovák Andrássy Kulturális Út programja, amely a térség turisztikai vonzerejének fejlesztését segíti elő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK