Magyarország Európa élvonalához tartozik egy francia nagybank szerint

Vágólapra másolva!
Magyarország Európa élvonalához tartozik a költségvetési teljesítmény szempontjából, és ez a tény is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi napok kormányzati nyilatkozatai után megrendült piacok az elmúlt héten már "gyógyulófélben" voltak - vélik a BNP Paribas elemzői.
Vágólapra másolva!

A francia BNP Paribas bankcsoport befektetési részlegének heti európai feltörekvő piaci áttekintése külön fejezetben tér vissza a magyarországi nyilatkozatok okozta piaci megingásra és a kormány által ezután bejelentett gazdasági akciótervre. Ez utóbbival kapcsolatban a cég szakértői megállapítják, hogy a kormány kommunikációja most már "sokkal konstruktívabb".

A magyar gazdaság állapotát Görögországéhoz hasonlító korábbi kijelentések kapcsán a ház annak a véleményének ad hangot, hogy - az előző heti "PR-felfordulás" legfeltűnőbb elemeként - az erről szóló nyilatkozatok "nélkülözték az érdemi tartalmat".

Magyarország alapmutatói nemcsak a Fidesz-politikusok által felvázoltnál sokkal jobbak, de térségi, sőt EU-szintű összevetésben is általánosságban egészségesek - áll az elemzésben. A BNP Paribas szakértői szerint költségvetési szempontból Magyarország a három legjobban teljesítő EU-tagállam egyike.

A forint és az állampapírok piacán, illetve a tőzsdén június első hetében az indított eladási hullámot több fideszes nyilatkozat: először amiatt került lejtőre a forint, hogy Kósa Lajos, a párt alelnöke csődközeli helyzetről beszélt, egy nappal később pedig hasonló nyilatkozatot tett Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője is.

A piacokat az nyugtatta meg, hogy Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár bejelentette, hogy tartani kívánja a kormány a 3,8 százalékos hiánycélt, pár nappal később Orbán Viktor miniszterelnök pedig 29 pontos akciótervet ismertetett a parlamentben.