Brüsszel Finnország ellen is deficiteljárást indított

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság Ciprus, Finnország és Dánia ellen indított túlzottdeficit-eljárást kedden, és a jövő évi költségvetési intézkedések terveit kérte a spanyoloktól és a portugáloktól. 
Vágólapra másolva!

Túlzott államháztartási hiány miatt újabb három ország ellen indított eljárást kedden az Európai Bizottság.

Az uniós szervezet ezúttal Ciprust, Dániát és Finnországot vonta eljárás alá, huszonháromra növelve már a deficit miatt figyelmeztetett tagállamok körét. Az Európai Bizottság egyúttal felszólította Spanyolországot és Portugáliát, hogy tegyék közzé a jövő évi takarékossági intézkedésekről szóló terveiket.

"Ideje, hogy az unió ismét az egészséges államháztartásra koncentráljon" - mondta kedden Olli Rehn pénzügyi biztos, és hozzátette, hogy az év végére megszilárdul a növekedés az unióban, és jövőre már átlagosan meghaladhatja az 1,7 százalékot.

Elvehetik a szavazatot a hiányt túllépő országoktól

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn tárgyalásán egyeztetett az eurózóna gazdasági kérdéseiről. Egyetértettek abban, hogy a jövőben átmenetileg meg kell vonni a szavazati jogot azoktól a tagállamoktól, amelyek rendszeresen átlépik a maastrichti szerződésben foglalt 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt.

A két politikus megállapodott arról is, hogy a nemzetközi pénzügyi válság, illetve az euróválság kezelése érdekében közös európai gazdasági kormányt hoznak létre.