Havi tízezerért már váltanának energiaszolgáltatót a kkv-k

Vágólapra másolva!
A hazai kis- és középvállalkozások havi 10 ezer forint körüli összegért már váltanának energiaszolgáltatót. A Világgazdaság szerint kkv-k 780 milliárdos piacot jelentenek az energiaszolgáltatóknak.
Vágólapra másolva!

A MentorPartner és a BellResearch kutató tanulmánya szerint a megkérdezett cégek 81 százaléka közvetlenül vásárol áramszolgáltatást és 59 százalékuk gázt. A fennmaradó hányad bérelt irodaházban vásárol vagy egyáltalán nincs előfizetése.

A kutatásban megkérdezett cégek 15-25 százaléka váltott már energiaszolgáltatót és átlagosan 10 ezer forint értékű megtakarítás lehetőségekor már hajlandó foglalkozni a kérdéssel. A szabadpiaci áramvásárlás a vállalkozások között elterjedt, az intézmények ugyanakkor ritkábban váltanak szolgáltatót.

A felmérés szerint a szolgáltatóváltás legnagyobb akadálya az információhiány. A válaszadók harmada soha nem kért és nem is kapott árajánlatot szolgáltatóktól. A döntéseket csak 13 százalékban hozzák a műszaki vezetők, a cégvezetők 37 százalékban járnak el.

A szolgáltatók számára nemcsak a 780 milliárdos piac miatt érdekes a kkv szektor, hanem azért is, mert háromötödük tervez akciót az energiaárak leszorítására. A felmérés szerint mintegy 8 ezer cég gondolkodik szolgáltatóváltásban - írja a Világgazdaság.