Távozhatnak az alapkezelők a bankadó miatt, ha túl magas lesz

2010.06.16. 7:46

Az alapkezelők még nem tudják, hogy kell-e bankadót fizetniük. Úgy vélik, a szektor túladóztatásának beláthatatlan következményei lehetnek, miután e cégek tevékenységét "pillanatok alatt" ki lehet vinni az országból.

 Temmel András, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) főtitkára elmondta: nincs hivatalos információjuk arról, hogy az alapok és egyéb megtakarítási formák kezelői felmerültek-e a bankadó fizetésére kötelezettek között.

Az adó egyes hírek szerint valamennyi pénzügyi ágazatot terhelné. Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke korábban már elmondta, hogy csak egy olyan különadót tudnak elfogadni, ami nemcsak a bankokra, hanem a teljes pénzügyi rendszerre vonatkozik.

Még nem tudni, hogy a kormányzatnak vannak-e más megfontolásai is azon túl, hogy bevételt kíván szerezni, és fontos volna tudni azt is, hogy az adó milyen körre vonatkozik, mi a mérték és a vetítési alap, mondta Temmel András. hangsúlyozta azt is, nagyon eltérő tevékenységekről van szó, még a vagyonkezelési tevékenységen belül is. Kérdés, hogy a pénztári kezelt vagyont, a biztosítók kiszervezett vagyonát, a befektetési alapokat beszámítanák-e, és ez mennyire vetülne rá az ügyfelekre.

Az alapkezelőknek kicsi az árbevételük

Temmel kiemelte, hogy az alapkezelőknek a bankokhoz, biztosítókhoz képest kicsi az árbevételük, relatíve kicsi a nyereségük, a volumenek mögött nem az alapkezelők, hanem a betétesek, nyugdíjmegtakarítók pénze van. Az iparág specialitása, hogy nagyon mobilis, továbbá, hogy kis cégek kezelnek nagy vagyonokat. A cégeknél néhány portfóliómenedzser van, akik százmilliárdok felett diszponálnak. A kezelt vagyon 70 százaléka külföldi pénzügyi csoportok tulajdonában lévő cégek kezelésében van.

A főtitkár szerint alaposan meg kellene fontolni, hogy ki viseli a terhet, és annak milyen következményei lesznek, mielőtt bármilyen döntés születik. "Ha olyan adóterhelés jelenne meg, ami versenyképtelenné teszi a hazai tevékenységet, azt a néhány embert pillanatok alatt le lehet építeni, ki lehet vinni a tevékenységet, néhány papírt kell csak aláírni hozzá. Kifejezetten attól félünk, hogy a túladóztatás ilyen következményekkel járna. Kérdés, ha nem Magyarországon lesznek a portfóliómenedzserek, mennyi magyar állampapírt fognak megvenni. Ezek olyan szempontok, amelyeket figyelembe kell venni" - mondta Temmel András,aki szerint a cégösszevonás európai tendencia, ezért azok a hazai vállalatok, amelyekben külföldi tulajdon van, már most is erős nyomás alatt vannak.

Egyelőre semmi sem biztos

Egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni a bankadó részleteiről, Orbán Viktor kormányfő azt azonban egyértelművé tette 29 pontos akcióterve ismretetésekor, hogy az idén 200 milliárd forint bevételt vár a pénzügyi szektor szereplőitől. A beszedés módjáról lehet vitatkozni, az összegről nem - mondta Orbán múlt héten a köztévé műsorában.

A kormány akcióterve szerint a bankokra, biztosítókra és pénzügyi vállalkozásokra bankadót rónának ki, ami három évig maradna érvényben. Az érintett pénzügyi cégeknek már az idén - a 2010-es költségvetésben tervezett 13 milliárd forint különadót is beszámítva - összesen 200 milliárd forintot kellene befizetniük az államkasszába.