Beismerte a csalásokat a milliárdokat elbukó sztárbróker

2010.06.16. 20:46

Jérome Kerviel, a francia Société Générale banknak 4,9 milliárd eurós veszteséget okozó egykori bróker szerdán gyakorlatilag elismerte a vádiratban szereplő csalásokat, bár azt ezúttal is hozzátette, hogy felettesei mindenről tudtak.

Jérome Kerviel, az egykori sztárbróker a párizsi bíróság előtt szerdán elismerte, hogy hamis adatokat tartalmazó emaileket küldött, fiktív ügyleteket kötött és félrevezette feletteseit annak érdekében, hogy ne derüljön fény azokra a tranzakciókra, amelyekkel végül 4,9 milliárd eurós veszteséget okozott az egyik legnagyobb francia banknak, a Société Générale-nak.

A Le Figaro tudósítása szerint amennyiben a most elismert vádakban bűnösnek mondják ki az egykori banki kereskedőt, akkor Kerviel 5 éves börtönbüntetést is kaphat.

A bróker az ügyész konkrét kérdéseire ismerte el a csalásokat, azok feltétele előtt csak bonyolult technikai jellegű válaszokat adott. Jean-Michel Aldebert azt kérdezte meg Kervieltől, hogy kötött-e fiktív ügyleteket a veszteségek elrejtésére, adott-e hamis magyarázatokat a feletteseinek, illetve küldött-e hamis adatokat tartalmazó emaileket - és a bróker mind a három kérdésre igennel válaszolt.

Kerviel eddig azt állította, hogy ártatlan és a főnökei nem csak tudták, hogy mit tesz, de segítették is a csalásban - ez utóbbi állítását amúgy fenntartja. A Bloombergnek közvetlenül a per kezdete előtt adott interjújában azt mondta, hogy be akarja bizonyítani: banki főnökei segítettek neki az illegális pénzszerzésben annak érdekében, hogy jobbak legyenek a vállalati számok.

A Kerviel-botrány 2008 januárjában tört ki, amikor a francia nagybank, a Société Générale bejelentette, hogy egyik kereskedője nem engedélyezett határidős ügyleteket kötve 4,9 milliárd eurót bukott el a világ tőzsdéin a bank pénzéből. "Az volt az egyetlen célom, hogy pénzt keressek a banknak" - mondta Kerviel, akit hűtlen kezeléssel, hamisítással és a banki számítógépek illetéktelen használatával gyanúsítanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK