A jelenlegi 10 százalékról jelentősen - akár 40-50 százalékra - fel kell emelni a kis- és középvállalkozások részesedését az uniós forrásokból - hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub által rendezett konferencián.

Az uniós forrásoknál várható stratégiaváltás fő eleme az egyszerűsítés és források átcsoportosítása. A kkv-k jelenleg az uniós pénzek 10 százalékát szerzik meg, 65 százalék jut az államigazgatási, nonprofit szervezeteknek, 22 százalék pedig a nagyvállalatoknak. Ezeken az arányokon jelentősen változtatni kell - hangsúlyozta.
   
Megemlítette a közbeszerzési szabályok egyszerűsítését és a rendszer átalakítását, egy az EU szabályoknak is megfelelő, a nemzeti patriotizmust erősítő átalakítását. Ennek érdekében a tárca már a nyáron módosításokat kezdeményez - közölte a miniszter.

Több ezermilliárd lehet a tét

Az [origo] információja szerint 2013-ig még körülbelül 6 ezer milliárd forint uniós forrás állhat rendelkezésre, így a kkv-knak 2400-3000 milliárd forint jutna a kormány szándéka szerint. Ehhez azonban mindenképpen szükséges lesz az Európai Unióval tárgyalni, mivel az eddigi gyakorlat szerint at EU nem támogatta, hogy a közös források túl direkten kerülhessenek a vállalkozásokhoz. Ez ugyanis sérthet bizonyos versenysemlegességi szabályokat.

Kérdés, hogy a még mindig gazdasági válsággal küszködő Európai Unió mennyire lesz hajlandó változtatni a játékszabályokon, s kísérletbe kezdeni.