Vágólapra másolva!
Az ország valamennyi makromutatója romlik, 2010 második fele éppen ezért a pénzügyi és gazdasági stabilizáció időszaka, mondta Matolcsy György a Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub csütörtöki konferenciáján  A nemzetgazdasági miniszter azt is megerősítette, hogy a 200 milliárd forintos bankadóban a kormány részéről semmilyen engedményt nem tud adni. Matolcsy szerint a tervezett intézkedéseikkel 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet a magyar.
Vágólapra másolva!

Hamis illúziónak nevezte a nemzetgazdasági miniszter azt a feltételezést, hogy a "magyar beteg már gyógyul", Matolcsy György szerint az igazság az, hogy az ország valamennyi makromutatója romlik, a gazdaság az idén stagflációs állapotba kerül, ezért az új kormány első feladata, hogy Magyarország további zuhanását megakadályozza.

A Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub csütörtöki konferenciáján a miniszter kifejtette, a gazdaság még lefelé megy, a pénzügyi stabilizációval éppen sikerül elkerülni egy nagyobb bajt: a bankadó és a költségvetési megtakarítások révén lehet az államháztartás hiányát 5 százalék körüli mértékről 3,8 százalékra leszorítani.

Matolcsy György elmondta azt is, hogy 2010 második fele a pénzügyi és gazdasági stabilizáció, az infláció megfékezésének időszaka, és hogy a 200 milliárd forintos bankadóban a kormány részéről semmilyen engedményt nem tud adni.

A konferencia másik két meghívott vendége Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Fazekas Sándor vidékfejlesztésiminiszter voltak. Fellegi Tamás jelentősen javítaná a kkv-k forráshoz jutását: a jelenlegi 10 százalékról jelentősen - akár 40-50 százalékra - kell felemelni a kis- és középvállalkozások részesedését az uniós forrásokból. A stratégiaváltás fő elemének nevezte az egyszerűsítést és a források átcsoportosítását. A kkv-k jelenleg az uniós pénzek 10 százalékát szerzik meg, 65 százalék jut az államigazgatási, nonprofit szervezeteknek, 22 százalék pedig a nagy vállalatoknak. Ezeken az arányokon jelentősen változtatni kell, hangsúlyozta a miniszter.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a bürokrácia jelentős csökkentését, tisztakezű közéletet és a vidéki életforma versenyképességének javítását ígérte. Sürgette a naprakész állami földnyilvántartás létrehozását. A fiatal gazdákat támogató programmal tartaná vidéken, a helyi termelést pedig a bürokrácia csökkentésével ösztönözné. Beszámolt arról, hogy két héten belül elkészül az a rendelet, amellyel szigorítják az élelmiszerbiztonsági előírásokat, hogy az ország ne lehessen "élemiszerhulladék-lerakó". Matolcsy György szerint a tervezett intézkedésekkel 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet a magyar.