Két óra alatt 5 forinttal gyengült a dollár

Vágólapra másolva!
Késő délelőtt emelkedőre került a forint, miután a nemzetközi piacokon az euró erősödött a dollárral szemben. A magyar devizának segített az is, hogy a csütörtöki kötvényaukciókon nagy volt a kereslet a magyar papírokra.
Vágólapra másolva!

Pár perccel 13 óra után 278,60 forintot kértek egy euróért a devizapiacon, fél órával korábban 278 forintnál is járt a kurzus, szemben a reggeli 280,30 forinttal.

A dollár jegyzése reggel még 228,40 forintnál tartott, onnan 230 forintig emelkedett, majd két óra alatt 5 forinttal jött lejjebb. Ezzel párhuzamosan a svájci frank 204 forintról 202 forintra esett.

Az euró és az aukció segített

A forinterősödés elsősorban a nemzetközi piacokon kibontakozott dollárgyengüléssel magyarázható. Az euró erősödött az amerikai devizával szemben, ez pedig a javuló befektetői hangulatra utal, a piaci szereplők a kockázatosabbnak tartott feltörekvő devizákból, köztük a forintból is szívesebben vásárolnak.

A belföldi hír is segítette a forintot, a csütörtöki államkötvény-aukció ugyanis jól sikerült. Az ING kereskedői szerint, ha egytől tízes skálán kellene jellemezni az aukciót, akkor bő 8-as osztályzatot kapna az esemény. Az Államadósság Kezelő Központ három-, öt- és tízéves kötvényeket kínált fel a befektetőknek, a két rövidebb futamidejű papírnál bőven kétszeres volt a túljegyzés, a tízévesnél pedig a felkínált 10 milliárdos mennyiségre közel 20 milliárd forintos ajánlatot tettek a befektetők.

Maradhat a kamat

Szerdán 277,60-281,50 forintos sávban mozgott az euróval szemben, a reggeli erősödés után, a nap végére gyengült az árfolyam. "Magyar adat vagy komoly hír hiányában elsősorban a nemzetközi hangulat befolyásolta a forint árfolyamát, ami a vártnál rosszabb amerikai lakáspiaci számok miatt szintén romlott, de drámai gyengülés nem következett" - írta reggeli kommentárjában Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Sörös akkor jelezte, "érdekes lesz a csütörtöki államkötvény-aukció, ez lesz ugyanis az első a Kósa Lajos és Szijjártó Péter fideszes politikusok államcsődöt emlegető nyilatkozata óta" - tette hozzá a szakértő.

A fideszes politikusok a hónap elején magyar államcsődről, illetve görög-magyar párhuzamról beszéltek, ami jelentősen gyengítette a forintot. (Rövidebb lejáratú kincstárjegyeket már eddig is eladott az ÁKK, a múlt héten pedig olyan lanyha volt az érdeklődés az egyik aukción, hogy a tervezettnél 15 milliárddal kevesebb papírt adott el a magyar állam.)

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint az elkövetkező napokban nem várható jelentősebb forintárfolyam-mozgás, az eseménytelen kereskedésbe csupán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövő hétfői kamatdöntése hozhat némi izgalmat, bár a befektetők többsége biztosra veszi, hogy az MNB nem változtat az alapkamaton.