Az államnak elővásárlási joga lesz a földekre a kormány tervei szerint

A kormány elővásárlási joggal ruházná fel az államot a földügyletek esetében, így akadályozná meg a spekulációt és a zsebszerződéseket. A földvásárlások pedig a tervek szerint a fiatal gazdáknak adna lehetőséget.

A vidékfejlesztési tárca még a nyári rendkívüli parlamenti ülésszakon az Országgyűlés elé terjeszti a földtörvény módosítását, amelynek lényege, hogy a földvásárlásoknál a magyar államot illeti meg az elővásárlás joga - jelentette be Fazekas Sándor miniszter szombaton Jászladányban.

A tárcavezető azt mondta, hogy ezáltal a spekulációt és a zsebszerződéseket akarják megelőzni, a  vásárlásokkal pedig egy alapot teremtenének a fiatal gazdászok földhöz juttatásához, illetve a már termelő gazdák is ki tudják majd bővíteni földterületüket haszonbérlet révén.

A törvénymódosítás összhangban van a kormányprogramban foglaltakkal, miszerint a magyar állam eszközeivel védi a nemzeti kincset jelentő földvagyont - tette hozzá.

Eddig "vidékromboló politika" uralkodott

Fazekas Sándor szólt arról is, hogy a tárca többek között tervezi az alkalmi munkavállalás jelenlegi bonyolult rendszerének egyszerűsítését, a jó minőségű hazai termékek előállításának és helyi értékesítésének elősegítését. A miniszter a jászladányi gazdakör felújítás után birtokba vett új székháza kapcsán úgy fogalmazott, ez a létesítmény azért fontos, mert erősíti az együvé tartozást, az erős helyi közösség kialakulását.

Az elmúlt években egy "vidékromboló politikai irányzat uralkodott, amely a helyi társadalom erőit is szándékosan fel akarta darabolni". Ennek a károkozásnak elsősorban a falvakban és a kisvárosokban élők látták kárát a posták bezárása, vagy a vasúti mellékvonalakon a személyszállítás megszüntetése miatt - mondta Fazekas.

KAPCSOLÓDÓ CIKK