Augusztustól lehetne egyszerűbben foglalkoztatni

Vágólapra másolva!
Augusztus elsején lépne hatályba az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló új törvény egy módosító indítvány szerint. Az új törvény fő célkitűzéseivel, vagyis a foglalkoztathatóság kiterjesztésével és az adminisztrációs terhek csökkentésével a szocialisták is egyetértenek, de a törvényjavaslat egyes pontjai szerintük a jogbiztonságot veszélyeztetik.
Vágólapra másolva!

A Font Sándor és Czomba Sándor fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslat szerint az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait a mezőgazdasági, valamint az idegenforgalmi idénymunkára, továbbá az alkalmi munkára lehet alkalmazni.

A javaslat szerint a közteher mezőgazdasági, valamint idegenforgalmi idénymunka esetén napi 500, míg alkalmi munka esetén napi 1000 forint. A törvényjavaslat nem foglalkozik a jelenlegi törvény szerint egyszerűsített foglalkoztatási formának minősülő háztartásnál végzett alkalmi munkavállalás lehetőségével, mivel azt külön szabályozza majd a kormány.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat részletes vitára bocsátásra vár, az ehhez kapcsolódó módosító javaslatokat első helyen kijelölt bizottságként hétfőn vitatta meg a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló új jogszabály tervezetéhez Koszorús László (Fidesz) nyújtott be módosító indítványt, amelyet hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága is támogatott.

Legyen egyszerű a rendszer

"Zömében a korábban úgynevezett kék könyvvel fogalalkoztatott mezőgazdasági idénymunkásokra vonatkozhat az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás szabályainak megváltoztatása" - mondta Orbán Viktor kormányfő június 8-án mondott, 29 pontos beszéde után az [origo]-nak Turi-Kovács Béla fideszes képviselő. Orbán beszédében nem árult el részleteket az egyszerűsített foglalkoztatásról, csak annyit mondott: céljuk, hogy az valóban egyszerű legyen, szemben a mai rendszerrel.

Turi-Kovács szerint a kék könyv megszüntetése óta üldözik ezt a fajta foglalkoztatást. A vállalkozóknak, vagy gazdáknak ma minden nap előre be kell jelenteniük az idénymunkásokat, ami a képviselő szerint főleg a 20-25 hektáron gazdálkodókat, vagy a szőlősgazdákat sújtja. Turi-Kovács szerint olyan rendszert kellene kialakítani, amiben csak utólag kell bejelenteni a munkásokat.

"Nem ez a kérdés fogja szétfeszíteni az együttgondolkodás lehetőségét a Fidesz és a legnagyobb ellenzéki párt között, mert alapvetően mi is egyetértünk a javaslattal, amelynek lényege, hogy csökkentese az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó adminisztrációs terheket,és kiterjessze a foglalkoztathatóságot" - mondta az [origo]-nak Gúr Nándor szocialista képviselő, a párt vezérszónoka volt a törvényjavaslat általános vitájában. A képviselő elmondta azt is, hogy négy kifogásolni valót találtak a javaslatban.

Az első kifogásuk, hogy az augusztustól hatályba lépő törvény a Kiemelten Közhasznú Társaságokra nem vonatkozna. Czomba Sándor fideszes képviselő, a törvényjavaslat egyik beterjesztője azonban az ezt firtató kérdésre annyit mondott az [origo]-nak, hogy a tapasztalatok azt mutatják, ezek a szervezetek nagyon minimális arányban veszik igénybe az egyszerűsített foglalkoztatás intézményét, ezért lényegtelen, hogy a törvényjavaslat rájuk vonatkozik-e.

Teret adhat a fekete foglalkoztatásnak

A szocialisták azt is kifogásolják, hogy idénymunka esetében egy évben 120 munkanapra emelkedik az egyhuzamban létesíthető egyszerűsített munkaviszony. Gúr Nándor szerint a jogbiztonság szempontjából megfelelőbb lenne ilyenkor egy határozott idejű szerződést kötni, ugyanis ha heti öt munkanappal számolunk, akkor a 120 munkanap akár fél év is lehet, vagyis fél évig lehet ilyen jogviszonyban, alacsonyabb közterhek mellett foglalkoztatni, ami visszaélésre adhat okot.

A szocialista képviselő szerint a törvényjavaslatban az egyenértékűség elve sem teljesül, mivel mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka esetében napi 500 forint járulékot kell fizetnie a foglalkoztatónak, míg alkalmi munka esetében napi ezer forintot. Ehelyett a képviselő azt javasolja, hogy legyen mindkét esetben 500 forint, vagy mindkét esetben ezer, emiatt módosító indítványt is be fog nyújtani.

A negyedik kifogásuk pedig az, hogy bizonyos speciális esetekben - például növénytermesztési idénymunkánál - a munkavállaló bejelentését elég a tárgyhónapot követő hónap 12-ig megtenni. Jelenleg mindenképpen a foglalkoztatás megkezdése előtt kell bejelenteni a munkavállalót. Gúr Nándor szerint ez teret adhat a feketefoglalkoztatásnak. Összességében tehát a szocialista politikus egyetért azzal, hogy a munkaadók számára biztosítani kell a rugalmasságot, de ugyanakkor az is fontos, a munkavállalók ne kerülhessenek cselédsorba, tehát az ő érdekükben pedig a jogbiztonságot is erősíteni kellene.