Simor visszaszólt Orbán kétmilliós bértervére

Vágólapra másolva!
A jegybanki vezetők fizetésének meghatározása az MNB hatásköre, ez a jegybanki függetlenség alappillére - mondta Simor András jegybankelnök, aki azt is kifejtette: saját fizetéséhez nem ragaszkodik. A bankvezér a kormány azon tervére reagált, miszerint az államháztartási intézmények vezetőinek fizetését 2 millió forintban maximalizálnák.
Vágólapra másolva!

"A fizetésemhez nem, a függetlenséghez viszont ragaszkodom" - mondta hétfő délután Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki a szokásos kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón egy nyilatkozatot olvasott fel, amelyben a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos véleményét fogalmazta meg.

Egy független jegybank "maga választja meg munkatársait és a javadalmazásukat", ez Simor szerint "a jegybanki függetlenség alappillére". Az MNB első embere szerint, mint jegybankelnök nem egyeztethet a kormánnyal a fizetésekről, ugyanakkor a nyilatkozatában kiemelte, hogy a jegybanki munkatársak "alacsonyabb fizetéssel nem büntethetők".

"Nem szép dolog"

A jegybankelnök személyes véleményét is elmondta az üggyel kapcsolatban. Emlékeztetett, hogy az első Orbán-kormány idején jött létre az a szabályozás, amely alapján a jegybanki vezetők a javadalmazásukat kapják. "Nem szép dolog egyik nap meghatározni a fizetést, a másik nap meg ujjal mutogatni" - mondta Simor, hozzátéve: "miért pont most jutott eszükbe?"

A Fidesz támadásai után korábban már ismertette, hogy ki kívánja tölteni mandátumát az MNB élén, most ezt megerősítette azzal, hogy utalt rá: "a következő elnök 2013-ban lép hivatalba".

A 29 pont egyike volt

Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án, a 29 pontos akcióterv egyik intézkedéseként jelentette be, hogy havi bruttó kétmillió forintos bérplafont vezetnének be a kormány a közszférában. A kormányfő külön kiemelte, hogy ez az MNB-re is vonatkozik.

A lépés eredményeként a fideszes politikusok és a kormányfő által is sokat kritizált Simor András bruttó fizetése több mint 6 millióval csökkenne - a jegybankelnök január végén publikált vagyonnyilatkozatából ugyanis az derül ki, hogy tavaly MNB-elnökként havi adóköteles jövedelme 8 011 800 forint volt.

Régóta támadják

Simor Andrást a választások óta támadják fideszes politikusok, köztük Orbán Viktor. A második fordulót követő hétfőn, április 26-án Orbán Viktor azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank az új kormány alatt nem lehet "offshore-lovagok szálláshelye", erre reagálva Simor azt közölte, hogy nem mond le.

Május elején Orbán megint odaszólt Simornak, a kormányfő ugyanis bár a jegybankár nevét nem mondta ki, de egyértelműen rá utalt, amikor azt mondta, hogy "itt kell adózni, ez elvi kérdés". Simor egy közleményben reagált, amelyben együttműködést ajánlott az új kormánynak, és a jegybank függetlenségéért emelt szót.

Karikatúra lett a konfliktusból

A jegybankelenök és a kormányfő közötti pengeváltás a külföldi sajtó érdeklődését is felkeltette, a Wall Street Jorunal neves amerikai gazdasági lap április végén egy karikatúrát közölt, ezen Simor lovagnak öltözve, kezében ciprusi zászlóval védelmezi az MNB várát a fokost lóbáló, egy elefánt hátán ülő Orbántól. Az elefánt a jegybank hitelességén és függetlenségén tapos, miközben utasa azt mondja, amit pár nappal korábban valóban mondott: "ez nem offshore-lovagok szálláshelye". Simor azzal replikázik: "itt nincs helye a politikának".