Az angolok is bevezetik a bankadót

Vágólapra másolva!
Közkiadások csökkentése, bankadó, áfa-emelés, a jóléti kiadások csökkentése, nyugdíjkorhatár emelése - íme egy pár azon intézkedések közül, amelyekkel rendbe tenné a brit költségvetést az új londoni kormány.
Vágólapra másolva!

"Nem fogom elrejteni a nehézségeket a brit nép elől" - ezzel vezettet fel George Osborne, angol pénzügyminiszter keddi beszédében az utóbbi évtizedek legkeményebb londoni megszorító csomagját, amiben meglepően sok olyan pont is szerepelt, ami szűk két héttel ezelőtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök parlamenti felszólalásában is feltünt.

Osborne szerint az Egyesült Királyság túlköltötte magát, a kiigazítás pedig 23 százalékban adóemelésből, 77 százalékban pedig a kiadások visszafogásából adódik majd.

A magyar lépésekre hasonlít, hogy négy év alatt négy százalékponttal, 24 százalékra csökken a társasági adó, amivel Osborne szerint a brit lesz a világ egyik legvesrenyképesebb gazdasága. A kisvállalkozói kör kedvezményes adókulcsot kap, 2011 januárjától pedig külön adó sújtja a bankokat - a tervek szerint évi 2 milliárd font folyik majd be ebből a forrásból.

A közkiadásokat 30 milliárd fonttal fogják vissza évente (Magyarországon 15 százalékos csökkentés szerepel a tervekben), a királyi család kiadásait pedig befagyasztják. A kormányzati szektorban 25 százalékos vágás jöhet, Osborne szerint itt az ideje, hogy a közszolgák is kivegyék a részüket a gazdasági nehézségekből. Két éven át befagyasztva tartják majd a közbéreket, kivételt csak a nagyon szerény keresetűek jelentenek majd.

A miniszter több olyan intézkedést is bejelentett, amely a jóléti kiadások csökkentését jelenti (befagyasztják például a gyermektámogatásokat), és azt is közölte, hogy a nyugdíjkorhatár 66 évre emelkedik.

A brit kormány 20 százalékra emeli a forgalmi adót is, amit Osborne szerint a túlköltekezés és az adósság növekedése tett elkerülhetetlenné.