Minszk kifizette a tartozását a Gazpromnak

Vágólapra másolva!
Minszk bejelentette, rendezte a gázszállítások miatt felhalmozódott tartozását. Ezt a Gazprom nem erősítette meg, mert a pénz még nem érkezett meg a számlájára.
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország kifizette a Gazprommal szemben fennálló adósságát - jelentette be Vlagyimir Szemasko fehérorosz miniszterelnök-helyettes szerdán este, egyúttal követelte, hogy a Gazprom csütörtökön délelőtt 11 óráig fizesse meg a ki nem fizetett tranzitdíjat Fehéroroszországnak.

Szemasko közlése szerint Minszk 187 millió dollárt utalt át, és előzőleg a szerződésben szereplő áron kifizette a májusban szállított gáz árát, míg a Gazprom adóssága 260 millió dollár. A Gazprom nem erősítette meg, hogy Minszk rendezte a tartozását, a Szergej Kuprijanov szóvivő azt mondta, erre csak akkor kerül majd sor, amikor az átutalás beérkezett a Gazprom számlájára.

Árvita a háttérben

Fehéroroszország kedden csapolta meg meg az Európába szállított orosz gázt, hogy támogassa a fehéroroszországi gázellátást. A gázszállítás csökkenése Litvániát, Lengyelországot és Németországot érintette. A Gazprom pedig bejelentette, a fehérorosz-orosz gázvita nem veszélyezteti Európa gázellátását. A fehéroroszok tartozása miatt hétfőn 15, kedden pedig 30, majd szerdán délelőtt 40 százalékkal csökkentette a Fehéroroszországnak szállított gáz mennyiségét a Gazprom.

A mostani fehérorosz gázkrízis a Ria Novosztyi szerint a korábbi ukrán krízishez hasonlóan abból alakult ki, hogy Oroszország jelentősen növelte a korábban mélyen piaci ár alatt kínált földgáz árát Fehéroroszország számára. Minszk 2009-ben még 150 dollárt fizetett 1000 köbméter földgázért, 2010 első negyedévében azonban az ár 169 dollárra, a második negyedévben pedig 185 dollárra emelkedett.

Fehéroroszország szerint a megemelt gázár ellentétes a két ország között év eleje óta érvényben lévő vámunióval, amely alapján Oroszország olcsó olajat és gázt szállít Minszknek, írta hétfőn a BBC. A fehérorosz energiaügyi miniszterhelyettes hétfőn azt mondta, szeretnék, ha Oroszország a saját belső piacán érvényes áron szállítana gázt nekik is, ahogy azt korábban is tette. "Az orosz szankciók összhangban vannak a Gazprom és a fehéroroszországi Beltransgaz közötti szerződés feltételeivel is" - mondta ugyanakkor a Gazprom szóvivője kedden.