Luxuslakásokat épít a Walt Disney

Vágólapra másolva!
Luxusingatlanok építébe fog a Walt Disney, ami nem kockázat nélküli vállalkozás, újabb 1 milliárd dollár veszteség a Crédit Agricole-nál, a kínai pénzügyi lazítás felpörgetheti az amerikai inflációt - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Új üzletágba fog a Walt Disney Company, amely szerdán mutatja be első ingatlanpiaci vállalkozását. A rajzfilmjeiről és élményparkjairól híres vállalat luxuslakások építésébe fog. A Wall Street Journal cikkszerzője szerint kockázatos a vállalkozás, mivel a Floridába tervezik az egyik első építkezéseket, oda ahol a legmagasabb az ingatlanárverések rátája az Egyesült Államokban.

A másik fejlesztési területen, Orlandóban, ahol szakemberek szerint 50-60 százalékkal estek a lakásárak Egy luxuslakás 1,5-8 millió dollár, azaz megközelítheti a 2 milliárd forintnyi értéket is. A 980 hektáros "Arany Tölgy" parkban, amely a közeli Disneyland mellett van nem messze, 450 lakást és egy 445 szobás hotelt foglal majd magában.

Egy dél-itáliai Fiat-gyár dolgozói megszavazták, hogy egy 700 millió eurós fejlesztésért cserébe, amely által a Fiat Panda gyártását az üzembe viszik, lemondanak egyes jogaikról, például beleegyeznek a magasabb óraszámba. Amennyiben nem szavazták volna meg a tervezetet a munkások, úgy a termelés valószínűleg Lengyelországba került volna - írja a Wall Street Journal.

Meglepetésre csökkentek az amerikai használtlakás-eladások májusban annak ellenére, hogy adóengedményekkel segítették a hitelezést. A lakáspiac az egyik legjelentősebb amerikai gazdasági mutató, amely egy gazdaságkutató intézet szerint majd csak a következő hónaptól fog meglódulni - írja a BBC.

A francia bankóriás Crédit Agricole arra figyelmeztetett, hogy 1 milliárd dollárnyi új vesztesége keletkezett a görög üzletei miatt. A 116 éves francia bank az elmúlt években nyitott üzleteket a gyorsan fejlődő dél-európai piacokon, viszont a görög adósságválság és a kezelésére bevezetett megszorítások miatt jelentősen visszaesett a lendület - írja a Wall Street Journal.

A kínai pénzpiaci szabályváltozás kihathat az amerikai árak alakulására is. A Bloomberg szerint azzal, hogy Kína elszakította a jüan árfolyamát a dollárétól drágíthatja az amerikai importot, ezzel kihatva az általános árszínvonalra is. Az Egyesült Államok jelenleg a túl alacsony inflációval küzd, ezt mutatják az elmúlt két hónap adatai.