Éves csúcson a svájci frank

Vágólapra másolva!
Gyengül a forint a csütörtöki devizakereskedésben, ami első sorban a svájci frankkal szemben látványos. Az érintett devizahitelesek számára rossz hír, hogy tovább is mehet még a frank, pedig már így is több mint egy éve nem látott magasságban van. Az euróval szemben késő este 283 alatt a forint árfolyama, ami  a hazai deviza enyhe erősödését jelzi késő délután óta. Este tíz körül 208,27 forintot kérnek egy svájci frankért. Délután a forint/svájci frank árfolyam  közelebb volt a 209-es szinthez.
Vágólapra másolva!

Több mint egy éve nem látott szintre emelkedett a svájci frank árfolyama: 2009. márciusa óta nem volt 208 forint fölött, csütörtökön viszont átlépte az árfolyam ezt a szintet. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly március 6-án 215 forintnál tetőzött a frank középárfolyama a devizaválságban, azóta is csak egyszer, tavaly áprilisban volt 200 forint fölött.

Az euróval szemben csütörtök késő este 283 alatt a forint árfolyama, ami a hazai deviza enyhe erősödését jelzi késő délután óta, amikor a 284-es szint fölött is megfordult az árfolyam. Közben szintén este tíz körül 208,27 forintot kérnek egy svájci frankért a bankközi devizapiacon. Délután a forint/svájci frank árfolyam a 209-es szint körül mozgott.

A frank erősödésében egyszerre játszik szerepet a borús nemzetközi befektetői hangulat és az - bár csak pletyka szinten ismert - hogy a svájci jegybank abbahagyott a frank mesterséges gyengítésével. A biztonságosnak vélt svájci deviza árfolyama május óta erősödik, amely az elmúlt napokban kapott új lendületet.

Biztonságos frank

Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője szerint a frankban a befektetők a biztonságot látják, ezért sok tőke ömlik most a svájci befektetésekbe. Ez még tovább folytatódhat, ami miatt nem elképzelhetetlen a 210 fölött frankárfolyam sem.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a piaci hangulat alapján a svájci frank tovább erősödhet az euróval szemben, miután a Svájci Nemzeti Bank néhány napja közölte, amíg nincs deflációs veszély, nem próbálja megakadályozni a frank erősödését.

Kolba Miklós közölte, "ezzel a svájci jegybank magára hagyta a piacot, a befektetők még jobban rákaptak a biztonságos befektetési célpontot jelentő frankra" - mondta és hozzátette: "azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy pontosan meddig erősödhet a frank az euróval szemben, a devizapiacon ilyen jóslatokat tenni felelőtlenség". A svájci jegybank lépését kezdi megemészteni a piac, a befektetők elfoglalják az új politikának megfelelő pozíciókat, ezért lassulhat az frankerősödés üteme, ez tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek a szakértő szerint.

A frank drágulása elsősorban a devizahitellel rendelkező háztartásokat érinti érzékenyen, a legtöbb hitelt ugyanis ebben a devizában vették fel. A frank erősödése a forinttal szemben pedig növeli a havi kiadást, az árfolyammozgásból adódó változást ugyanis automatikusan érvényesítik a bankok a törlesztőrészletben.

Nyomás alatt van és lesz a forint

Gondi István szerint a mai állampapír-aukció újbóli sikertelenségére is rányomta a bélyegét az amerikai ingatlanpiaccal kapcsolatos hírek, valamint Soros György szerdai megnyilvánulása, melyben az euró rendszert kritizálta. A kereskedő szerint "a forint jelenleg nyomás alatt van, és maradni és fog" - mondta pesszimista véleményét.

Gondi szerint Magyarország olyan nagy mértékben van kitéve a globális hatásoknak, hogy az elmúlt napok eseményei hatására törvényszerű az, hogy mind az euró a dollárral, mind pedig a forint az euróval szemben gyengül. "A befektetők elfordulnak az európai uniós piacoktól, túlságosan bizonytalannak és kockázatosnak tartják azokat" - mondta a kereskedő.

A csütörtöki állampapír aukción a két héttel ezelőtti esethez hasonlóan az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a tervezettnél ismét kevesebb 12 hónapos diszkontkincstárjegyet értékesített. 50 milliárd forint helyett ezúttal 40 milliárd forintnyi állampapír értékesítésénél a korábbinál magasabb, 5,41 százalékos átlaghozam alakult ki.

Az eurót 283,45, a dollárt 230,65, a svájci frankot 208,74 forintért adták délután negyed négy után.