Latin-amerikai szinten a görög CDS-árazás Londonban

Vágólapra másolva!
Soha nem mért magasságba, 1100 bázispont fölé, egyes latin-amerikai fejlődő országokra jellemző szintre emelkedett csütörtökön Londonban a görög államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető biztosítási tranzakciók díjszabása az általánosan romló kockázatvállalási környezetben.
Vágólapra másolva!

A görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítására kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása 1127 bázispont volt a késői londoni kereskedésben, hatalmas, 195 bázispontos napi emelkedéssel, közölte csütörtökön a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision.

A CMA csütörtöki adatsora szerint jelenleg csak Venezuela piacon forgó szuverén adósságának CDS-árazása magasabb az euróövezeti tag Görögországénál: a dél-amerikai ország törlesztéskockázati biztosítási tranzakciói 1300 bázispont környékén járnak.

A csütörtökön kialakult árazások alapján a törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró görög államadósság után évente több mint 1,1 millió euró törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre.

Három és félszer kockázatosabbak a görögök, mint mi

Ez három és félszer magasabb a magyar államadósság törlesztéskockázati ügyleteiért kért díjnál. A CMA londoni elemzői elmondták: Magyarország CDS-díjszabása a csütörtöki késői kereskedésben 323 bázispont - 10 millió euró adósságonként évente 323 ezer euró - volt, csekély emelkedéssel a 314 bázispontos előző záróról.

Görögország piaci törlesztéskockázati ügyleteinek díjszabása teljesen elszakadt a szintén adósság- és költségvetési gondokkal küszködő többi dél-európai euróövezeti tagországétól is. A CMA DataVision adatai szerint Spanyolország CDS-tranzakcióinak árazása csütörtökön 245 bázispont volt, változatlan az előző zárószinthez képest. Portugália törlesztésbiztosítási kontraktusainak díja a csütörtöki londoni kereskedésben 10 bázispontos emelkedéssel 330 bázispont, Olaszország CDS-szintje mindössze 2 bázispontos drágulással 184 bázispont volt.

Az állami és kereskedelmi adósok CDS-díjszabásai azt jelzik, hogy a piaci szereplők milyen mértékűnek tekintik az adott ország vagy vállalat adósságtörlesztési leállásának kockázatát, és ennek alapján határozza meg a piac az e kockázatra köthető határidős biztosítási kontraktusok éves díját.

Görögország már bóvli kategória

Az euróövezeten - és az EU egészén - belül Görögország befektetési eszközeinek árfolyama és kockázati megítélése a legérzékenyebb a piaci hangulati változásokra, tekintettel arra, hogy Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre több hitelminősítő is befektetési szint alatti osztályzatot tart érvényben.

Meredek visszaminősítéssel a befektetésre ajánlott fokozat alá sorolta vissza Görögország adósosztályzatait a Moody's Investors Service június 14-én, az EU/IMF-program végrehajtását veszélyeztető kockázatokra hivatkozva. A hitelminősítő a görög kormánykötvények besorolását egyszerre négy fokozattal, az eddigi elsőrendű "A3"-as szintről "Ba1"-re módosul a cég listáján. Ez igen agresszív visszaminősítés a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, amelyben már két fokozatnyi osztályzatrontás is ritka.

A Moody's osztályzati metodikájában a "Baa3" a még befektetésre ajánlott legalsó besorolási szint; a Görögországnak tíz napja megadott "Ba1"-es fokozat ennél eggyel alacsonyabb, és már a spekulatív sávban van.

A Fitch még bízik a görögökben

Nemrég egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's is agresszív mértékben, egyszerre több fokozattal a befektetői kategória alá, vagyis spekulatív - "bóvli" - szintre, "BB plusz"-ra rontotta Görögország adósbesorolásait, szintén arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre szűkebbek a görög kormány gazdaságpolitikai lehetőségei az államadósság-folyamatok fenntartható pályára állítására.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő egyelőre nem tervezi rontani Görögország adósi besorolását, jelentette ki a cég egyik vezető elemzője hétfőn. A Fitch Görögország adósi besorolását "BBB mínusz" szinten tartja, ami a legalacsonyabb befektetésre ajánlott fokozat. A besorolás negatív kilátása alapján több mint 50 százalék az esélye a hitelminősítés rontásának.