A vártnál kevésbé nőtt az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
Az első becslésekhez képest kevésbé, éves szinten 2,7 százalékkal bővült az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) az első negyedévben.
Vágólapra másolva!

A washingtoni kereskedelmi minisztérium az április végén közölt első becslésében még 3,2 százalékos, majd a május végi, második becslésében 3 százalékos növekedést valószínűsített.

A most közölt harmadik, utolsó becslés a szakértői várakozásoktól is elmarad. Elemzők arra számítottak, hogy nem változik, 3 százalékon marad az első negyedéves GDP-növekedési adat.

Ugyanakkor a január-márciusi időszakban már sorban a harmadik negyedéve bővült az amerikai gazdaság, amely a 2008 végén elmélyült világgazdasági válságban a múlt század harmincas éveinek kríziséhez fogható recesszióba süllyedt. 2008-ban 0,4 százalékkal, 2009-ben pedig 2,4 százalékkal - 1946 óta a legnagyobb mértékben - csökkent az amerikai GDP.

Az idei első negyedévben a világ legnagyobb gazdaságában kulcsfontosságú személyes fogyasztási kiadások - amelyek az amerikai gazdaság teljesítményének bő kétharmadát teszik ki - 3 százalékkal nőttek, ami ugyan kevesebb, mint a 3,5 százalékos növekedést valószínűsítő előző becslés, de még így is három éve a legnagyobb mértékű növekedés, és több mint a duplája a tavalyi utolsó negyedévről regisztrált 1,6 százaléknak.

A személyes fogyasztási kiadások mellett a növekedés másik fő hajtóereje az volt, hogy a vállalatok elkezdték feltölteni a raktárkészleteiket. Az előző becslésben szereplő 33,9 milliárd dollár helyett 41,2 milliárd dollárral növekedtek a készletek a kereskedelmi minisztérium pénteki közleménye szerint.

A növekedést főként a beruházások lassuló növekedése és az import megugrása fogta vissza. A beruházások 2,2 százalékkal emelkedtek, szemben az előző, tavalyi utolsó negyedév 5,3 százalékos növekedésével. Az export növekedését meghaladta az import bővülése, amely a GDP-t lefelé húzó kereskedelmi deficitet eredményezett. Negatívan hatott a helyi önkormányzatok és szövetségi államok kiadásainak 2,2 százalékos - 1981 óta a legnagyobb mértékű - csökkenése is.