Lélektani szintet tört át a svájci frank az euróval szemben

Vágólapra másolva!
Pénteken is gyengüléssel kezdett a forint, délelőtt 11 órakor már 286 forintnál járt az euró, később viszont gyengült a közös deviza. A svájci frank azonban erősödött az euróval szemben a nemzetközi piacon, így a frank nem került lejjebb, árfolyama 211 forint körül volt késő délután.
Vágólapra másolva!

Pénteken délután 6 óra előtt 284-285 forint körül mozgott az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, szemben a délelőtti 286 forintos jegyzésekkel.

A svájci frank délelőtt 211 forint körül mozgott, majd 210 alá került, késő délután azonban visszatért az előbbi szintre. A frank forinthoz mért árfolyamának növekedése azzal magyarázható, hogy a nemzetközi piacon a frank erősödött az euróval szemben. A péntek délután az euró/svájci frank árfolyama áttörte a lélektani határnak számító 1,35-ös szintet - írta magyar idő szerint péntek délután a Wall Street Journal. Hasonló árfolyamszintre még sosem volt példa a devizpár történetében.

Pozíciózárások és a román hírek miatt gyengülhetett a forint

A frank erősödése azzal magyarázható, hogy a befektetők bizonytalanok, ezért olyan biztonságosnak tartott célpontok felé veszik az irányt, mint a frank. Ezzel párhuzamosan pedig a rizikósabb piacokon eladói nyomás alakul ki, ami szintén gyengíti a forintot. A frankárfolyam már csütörtökön is több mint egy éve nem látott magasságokba emelkedett, így az e devizában eladósodottak akár negyedével többet törleszthetnek, mint hitelük felvételekor (erről itt olvashat részletesen).

Délelőtt pedig azután alakult ki eladói nyomás a forint piacán, hogy alkotmánybíróság több megszorító intézkedési rendelkezést is alkotmányellenesnek talált, többek között a nyugdíjak csökkentéséről szólót - ez pedig akár a bukaresti IMF-hitel lehívását is ellehetetlenítheti (erről itt olvashat részletesen). Csajbók Róbert, az ING kereskedője szerint az is hozzájárult a forint délelőtti gyengüléséhez, hogy a külföldi alapoknál közeledik a féléves zárás időszaka, ami tradicionálisan a forint gyengülését okozó pozíciózárásokat hoz.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a forintgyengülés nem hazai eredetű, hiszen az összes régiós deviza komoly eladói nyomás alá került. "Az általánosan romló hangulat mellett a nyári uborkaszezon is állhat a háttérben: alacsony forgalom mellett ugyanis nagyobb mozgásokat és nagyobb profitot lehet szerezni kisebb összegekkel" - fogalmazott a szakértő.