Matolcsy berendelte az APEH elnökét

Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel 8 órára berendelte magához az APEH elnökét Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Szikora János sorsa meghallgatása után dől el.
Vágólapra másolva!

Lezárult a nemzetgazdasági miniszter által az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) a Malév egy korábbi köztartozása miatt indított vizsgálat, Matolcsy György a vizsgálat eredményei miatt hétfő kora reggelre magához rendelte az APEH elnökét, Szikora Jánost - közölte a tárca.

Matolcsy György azért hívja be Szikora Jánost, hogy ismertesse vele a még június 18-án elrendelt vizsgálat megállapításait.

A nemzetgazdasági miniszter azért indított vizsgálatot, hogy kiderüljön: az APEH elnöke jogszerűen állíttatta-e le a Malév köztartozásának behajtását. A nemzetgazdasági miniszter a további lépésekről az APEH elnökének meghallgatása után dönt - áll a minisztérium közleményében.

A vizsgálatot az előzte meg, hogy a Magyar Nemzet egy korábbi cikke szerint a légitársaság 2008-ban 1,17 milliárd forint járulékkal tartozott a magyar államnak, amelyet még abban az évben október 13-ig be kellett volna fizetnie. Az összeg azonban nem érkezett meg az adóhivatalhoz, ezért az megindította a végrehajtást. (Erről itt olvashat részletesen.)

Az APEH ugyanakkor közleményében cáfolta a vádat, ami szerint az állami adóhatóság sem akkor, sem a későbbiekben nem törölt el a Malév adótartozásából egyetlen forintot sem, s a légitársaság szóban forgó adótartozása néhány héttel később maradéktalanul megfizetésre került - állították.

Szikora a felszámolás ellen

A gazdasági válság, amely a nemzetközi tapasztalatok szerint a GDP-nél is nagyobb mértékben mérsékelte az adóbevételeket, az adóhatóságok számára is új kihívást jelentett. Szikora János ennek kapcsán korábban többször hangsúlyozta: a tisztességes adózók védelmében a válság közepette is küzdeni kell az adócsalások ellen. Ugyanakkor az adóhivataloknak is érdekük, hogy segítsék az adózókat, hiszen - mint fogalmazott - "nyírni kell a birkát, nem levágni".

Szikora János májusban, a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén rámutatott: a gazdasági válság hatása az adóbevételeken és az adóhátralékok összegén is érződik, a befizetett társasági adó csökkent, ami azt jelzi, hogy a vállalatok eredménye visszaesett. Az adóhatóság elnöke a rendezvényen hangsúlyozta: az APEH teljesíti jogszabályban foglalt kötelességét, de a gazdasági válságra tekintettel kell lennie, ezért inkább engedélyez részletfizetést, halasztást, mint hogy felszámolásba taszítsa a vállalkozásokat. Hozzátette: míg tavaly a felszámolások száma emelkedett, az APEH által kezdeményezetteké csökkent.