Más megszorításra készül a román kormány

Vágólapra másolva!
Adóemeléssel pótolhatja a kieső bevételt a román kormány miután az alkotmánybíróság elvetette a nyugdíjak csökkentésének tervét.
Vágólapra másolva!

Újabb intézkedéscsomagot készül elfogadni a román kormány, miután pénteken az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a bérek és a nyugdíjak csökkentését előíró korábbi megszorító intézkedések tervezetének egyes részleteit.

Emil Boc román miniszterelnök az alkotmánybíróság döntése után azonnal megbeszélésre hívta az általa vezetett Demokrata Liberális Párt (PD-L) minisztereit és annak többi vezetőjét. A tárgyalásokat követően Boc bejelentette, hogy a kormány már előkészített egy alternatív csomagot, amely az államháztartási hiány csökkentését eredményező intézkedéseket tartalmaz. A kormányfő azonban nem részletezte ezeket az intézkedéseket. Hozzátette, hogy a kormány jelenleg a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Bizottság szakértőivel tárgyal, hiszen Románia ezzel a három intézménnyel kötött nemzetközi hitelmegállapodást, amelynek további sorsa a megszorító intézkedésektől függ.

"Mindent megteszünk, hogy teljesítsük az IMF-el korábban kötött megállapodást, hogy a washingtoni pénzintézet igazgatótanácsa jövő héten fogadja el a román kormány által korábban elküldött szándéklevelet" - mondta Emil Boc emlékeztetve arra, hogy Romániának 850 millió eurót kellene kapnia az IMF-től a soron következő újabb hitelrészletként. Boc szerint nincs szükség arra, hogy az IMF küldöttsége visszatérjen Bukarestbe, a tárgyalásokat a közvetlen találkozás híján is folytatni tudják.

Boc emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság nem talált kivetni valót a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentésében, ezért ezt az intézkedést alkalmazni fogják, viszont a kormánynak a GDP 1,3 százalékát kitevő összeget kell még megtakarítania a most készülő alternatív intézkedésekkel.

A román Mediafax hírügynökségnek nyilatkozó kormányzati források szerint az új csomag gerincét az adó- és illetékemelések képezik, így várhatóan nőni fog a 19 százalékos áfa és a 16 százalékos egységes adókulcs is. Ez utóbbi jelenleg a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra egyaránt érvényes.

Az említett források szerint a kabinet 24 százalékra növelné az áfát, ami pótolná a nyugdíjcsökkentés elmaradása következtében keletkezett hiányt, viszont pluszköltségeket ró a vállalkozásokra. A kormány ezért esetleg kisebb mértékű áfaemelés mellett is dönthet, amit az egységes adókulcsnak a 20 százalékra emelésével pótolnak - mondták a bukaresti kormányzati források.