Orbánnak írt levelében bírálja a bankadót az EBF

Vágólapra másolva!
Levélben fordult a magyar kormányhoz az Európai Bankszövetség, mert diszkriminatívnak tartják a tervezett bankadót. Azzal érvelnek, hogy az új teher veszteségessé tenné a pénzintézeteket, ezzel pedig gátolná az ország gazdasági növekedését.
Vágólapra másolva!

Diszkriminatívnak tartja a magyarországi bankadó-tervezetet az Európai Bankszövetség (EBF). A Bloomberg gazdasági hírügynökség információi szerint az EBF elnöke, Alessandro Profumo erről levelet is írt Orbán Viktor kormányfőnek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

Profumo, aki egyben az olasz Unicredit bank vezérigazgatója is, azt közölte: "alaposan meg kell változtatni" a pénzügyi intézmények megadóztatását célzó tervezetet, mivel az több céget is veszteségessé tenne. Az EBF-elnök szerint az új adónem bevezetésével a pénzintézetek tényleges adóterhei elérhetik a 60 százalékot is, hiszen a cégeknek társasági adót és szolidaritási adót is fizetniük kell. A bankadó bevezetése hátráltatná a hitelezést, rontana a gazdasági várakozásokon, így pedig "sokkal nagyobb bevételtől" fosztaná meg a költségvetést - írta levelében az elnök.

A Bloomberg arról számol be, hogy a magyar kormány idén összesen 187 milliárd forintot akar beszedni a bankoktól, biztosítóktól és lízingcégektől. Erre a pénzre azért van szüksége, hogy tartani tudja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött kedvezményes hitelmegállapodásban foglalt feltételeket. Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án jelentette be a bankadó tervét. Szakértők szerint még folynak az egyeztetések a kormány és a pénzintézetek között.

A hírügynökség által felkért elemzők azt írták: ha a bankadót a tőke alapján róják ki a pénzintézetekre, akkor például Magyarország legnyereségesebb bankja, az OTP Nyrt. adózás előtti nyereségének 63 százalékát is elérheti az új adónem. A bankadó tervezett bevezetésének hírére több pénzintézet, köztük a Bank of America Merrill Lynch, a UBS AG, a Deutsche Bank AG és a Citigroup is leminősítette az OTP-t.

A gazdasági válság miatt több országban is közpénzekből kellett biztosítókat és pénzintézeteket megmenteni. Ezekben az államokban, például Németországban, Amerikában, Nagy-Britanniában tervezik, hogy bevezetik az új adónemet, de a nemzetközi pénzügyi tranzakciók megadóztatása is terítéken van.

Időközben szombaton a kanadai Huntsville-ben tárgyaló legfejlettebb nyolc, majd pedig a 20 legjelentősebb és fejlődő gazdaságot tömörítő G8-as illetve G20-as csúcstalálkozón a résztvevők elutasították a globális bankadó bevezetését. A németek, franciák és britek kardoskodtak az új teher bevezetése mellett. A többi ország, köztük a házigazda Kanada, valamint Ausztrália, Brazília és Mexikó azzal érvelt, hogy az adó azon intézményeket is sújtaná, amelyeknek semmi közük nem volt a válsághoz.