Kötelező lakásbiztosítást vezetnének be a biztosítási alkuszok

Vágólapra másolva!
A Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége (MABIASZ) javaslatot készített a kormány számára egy új katasztrófabiztosítási rendszer kidolgozására. A piacbarát megoldást az állam koordinációja mellett képzelték el, a lényege a különböző szereplők ismereteinek közös kezelése lenne.
Vágólapra másolva!

"Úgy gondoljuk, hogy a rendszer kialakítása érdekében a kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációja mellett hívjon életre egy - az illetékes kormányzati szervek, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, szükséges szakértők és tanácsadók, valamint a biztosítási szakma képviselőinek részvételével működő - szakértői bizottságot" - ajánlja a MABIASZ közleményében.

A biztosítók érdekszervezete szerint a jelenlegi rendszerben túl sok féle alap működik, amelyek nincsenek egymással összehangolva, valamint nem biztosítják a tervezhetőséget. Szerintük a kormányzat beavatkozása nélkül nem oldható meg az országos kockázatkezelés.

A MABIASZ javaslata szerint össze kéne gyűjteni a különböző szereplők adatait, statisztikáit, amely nagyobb tudásalapot jelentene az árvíz, belvíz, vihar, jégverés, földrengés és egyéb katasztrófákhoz, azok gyakoriságát és egyben valószínűségét lehetne felmérni. Emellett a különböző alapok (például katasztrófavédelmi, Wesselényi) lehetőségeit és jelenlegi állapotát kéne megvizsgálni.

Az érdekszervezet katasztrófahelyzetekre kötelező, de alacsony díjú alapbiztosítást hozna létre, amelyet egy úgynevezett Nemzeti Biztosító, vagy a már működő biztosítók kezelnének. Ezek alapján mindenkinek kötelező lenne biztosítást kötnie lakóingatlanára, de a rászorulók számára egy lakásbiztosítás-támogatási rendszert dolgoznának ki.

A MABIASZ azt várja javaslatától, hogy az állam eddig kártérítésre és kárenyhítésre használt pénzeszközei megelőzésre és kockázatfinanszírozásra fordítsa. Szerintük ez a rendszer kevesebb költségvetési forrást igényelne, s azokat is könnyebben lehetne előrejelezni. Előnyösnek tartják, hogy a korábban nem biztosított ingatlanok is bekerülnek a biztosítottak körébe.