Vágólapra másolva!
Winkler Tamást, a pécsi vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatóját választotta vezérigazgatónak a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) közgyűlése hétfőn, közölte a pécsi polgármesteri kabinetiroda hétfőn. 
Vágólapra másolva!

A poszton Reményi Zoltánt váltó új vezető már kedden munkába áll, megbízatása határozatlan időre szól. Winkler Tamás ugyanakkor kitölti októberig szóló szerződését a baranyai megyeszékhelyen, és ellátja a Tettye Forrásháznál vállalt feladatait is.

Az indoklás szerint Winkler Tamásnak a Pécsett végzett eredményes, példaértékű munkája okán szavaztak bizalmat a 346 dunántúli település vízellátását és 168 szennyvízelvezetését is biztosító, állami többségi tulajdonú vállalatnál.

"Pécs példa Magyarország számára, mert az elmúlt időszak bizonyította, hogy a lakossági igényeket, a fogyasztóbarát magatartást és a gazdaságos, hatékony cégműködést össze lehet hangolni, olvasható a polgármesteri kabinetiroda közleményben.

Dübörög a Tettye Forrásház

Hozzátették azt is, hogy a Tettye Forrásház tavaly októberi megalakulását követő három hónap alatt 60 millió forintos nyereséget termelt Pécs számára, és ez a profit azóta folyamatosan növekszik. Mindezt a lakossági vízdíjak csökkentésével sikerült elérni.

A pécsi közgyűlés tavaly október 1-jén alapította a Tettye Forrásházat a városi vízközművek átvételére. Az ügy előzménye, hogy az önkormányzat tavaly október 5-én ellenőrzése alá vonta a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőit.

A lépésre azután került sor, hogy szeptember 10-én felmondták az üzemeltetési megállapodást, és a város közgyűlése ezután azonnal létre is hozta a Tettye Forrásház Zrt.-t. A korábbi üzemeltető, a Pécsi Vízmű Zrt. az önkormányzati többségi tulajdonában volt ugyan, de francia Suez Environnementnek is tulajdonrésze van benne. A cég és az önkormányzat nem tudott határidőre megegyezni a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról.

Jogszerűen bontott szerződést az önkormányzat

A város és a PV kisebbségi tulajdonosa, a Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túlságosan drágán szolgáltat, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák. A Pécsi Vízmű és a Suez menedzsmentje többször is megalapozatlannak nevezte és visszautasította az önkormányzat vádjait.

Az ügyben mindkét fél bírósághoz fordult, több pert is indítottak egymás ellen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság február közepén jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződést.