Vágólapra másolva!
Több nemzetközi bank szakértői is az arany drágulására számítanak. Az egyik prognózis szerint szeptember végéig bő tíz százalékkal drágulhat a nemesfém, egy másik előrejelzés pedig egy éven belül 1600 dolláros árfolyamot valószínűsít.
Vágólapra másolva!

Egyre magasabbra emelkedhet az arany ára, amiatt, hogy több gazdaságilag fejlett ország jelentős adósságállománnyal küzd, ráadásul erősödnek az újabb világgazdasági recesszióval kapcsolatos félelmek.

Ebben a piaci helyzetben pedig az arany mint biztonságos befektetési eszköz iránti kereslet megugrik - derül ki a Société Générale francia bank kedden publikált elemzéséből.

Több mint 10 százalékkal drágulhat az arany

A pénzintézet szakértői szerint a múlt héten 1264 dolláros szinten csúcsot döntöt aranyárfolyam a harmadik negyedévben 1430 dollárra, vagyis a rekordhoz képest 13 százalékkal, a keddi 1235 dolláros kurzushoz képest pedig közel 16 százalékkal emelkedhet és jövőre folytatódhat a nemesfém drágulása.

Az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt mindannak az ára, ami aranyból készült, így az aranyrudaké és az aranyérméké, amelyeket egye nagyobb mennyiségben vásárolnak föl a bankok és a magánbefektetők. Ezzel egyidejűleg megnőtt az aranybányászattal foglalkozó cégek részvényei iránti kereslet is.

Az Erste 2300 dolláros árfolyamot emleget

Más prognózisok szerint is drágulhat az arany: David Moore, egy ausztrál bank árupiaci szakértője hétfőn a Reutersnek azt mondta, hogy az Európában látható fiskális gondok, a hosszú távú inflációs kilátások mind az arany drágulását segítik elő.

Az Erste Group múlt héten megjelent elemzése szerint az indiai, a szaúd-arábiai és a kínai központi bank aranyvásárlásai miatt az elmúlt 20 év után idén először a jegybankok ismét nettó vásárlókká váltak a piacon, ami a bikapiac (az áremelkedés) újabb szakaszát jelzi. A papírpénzbe vetett bizalom folyamatosan csökken, az arany stabil értéke ismét megmutatkozik. Az Erste szakértői azt jósolják, hogy az arany ára középtávon mintegy 2300 dollárra emelkedik, egyéves időtávon pedig 1600 dollárra erősödhet.

Az aranyár emelkedését alátámasztó tényezők az Erste szerint

- Az arany és a nemesfémek jelentik az egyetlen olyan eszközkategóriát, amely inflációs és deflációs környezetben is fenntartható módon őrzi meg értékét.

- Rendkívül valószínűtlennek tűnik a termelési kapacitások esetleges gyors felfutása. A kitermelés, az energia és a munkaerő költségeinek megugrása jórészt ellensúlyozta az aranyár emelkedését. Ráadásul a könnyen bányászható telepek már jórészt kimerültek, tehát a nemesfémet nagyobb mélységből kell felhozni, ami drágítja a termelést.

- A folyamatosan növekvő befektetői igényt jelez elvileg az, hogy intézményi befektetők, állami eszközalapok és olajtermelő országok portfóliójukban még mindig alulsúlyozzák a nyersanyagokat, kiváltképp az aranyat.

- A hitelválság még nem ért véget. Az amerikai makroadatok ambivalens képet festenek az Egyesült Államok gazdaságáról, miközben a tengerentúli kereskedelmi ingatlanpiacon sokasodnak a gondok. Nem lehet kizárni a W alakú recesszió lehetőségét sem, vagyis amikor a visszaesést egy-két negyedévnyi növekedés követi, majd újból - esetenként mélyebb és hosszabban tartó - hanyatlás követi.