Lemondott a PSZÁF elnöke

Vágólapra másolva!
Lemond a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke, Farkas Ádám. A parlament hétfőn elfogadta ugyan a szervezet jelentését, viszont egyes sajtóértesülések szerint már az elnöknek már az utódja is megvolt. Farkas "úgy tartja tisztességesnek", ha lemondásával az új kormány számára lehetőséget ad a saját jelöltje megválasztásához.
Vágólapra másolva!

Farkas Ádám kedden közleményben jelentette be, hogy június 30-i hatállyal lemond a PSZÁF elnöki pozíciójáról, az erről szóló értesítést már megküldte a köztársasági elnöknek. Indoklása szerint munkáját szakmai és nem politikai alapon végezte, s mivel a választások előtt alig egy évvel nyerte el mandátumát, lemond az új kormány jelöltjének javára.

Mint írja, "úgy tartottam tisztességesnek, hogy az újonnan megalakult kormány számára lemondásommal megteremtem a lehetőséget arra, hogy a továbbiakban az általa jelölt szakember irányíthassa a felügyelet munkáját". Hozzáteszi, hogy szerinte a hatékony munkához a felügyelet elnökének bírnia kell a mindenkori kormány bizalmát.

A parlament hétfőn nagy többséggel, 287 igen szavazattal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2009-es jelentésének elfogadása mellett döntött, s azt megelőzően az illetékes szakbizottság is támogatta az irományt. A jelentés országgyűlési tárgyalásának sürgősségi lebonyolításából arra lehetett következtetni, hogy a kormánypártok a szavazást használhatják a PSZÁF-elnök elmozdítására, a leszavazásra azonban nem került sor.

Farkas Ádám mandátuma 2015-ig szólt volna, azonban a Magyar Hírlap szerint Szász Károly, korábbi elnök már a visszatérésre készült, méghozzá már idén ősszel. Szászt 2004-ben váltotta le az akkori pénzügyminiszter, Draskovics Tibor, azonban a felügyelet elnöke bíróságon támadta meg a döntést és a pert meg is nyerte. A korábbi példa is bizonyítja, hogy a PSZÁF-elnököt elmozdítani csaknem olyan nehéz, mint a jegybankelnököt, így lemondás híján a kormány aligha nyúlhatott volna a pozícióhoz, ráadásul 2010. január 1-je óta nem a kormány, hanem az országgyűlés alá tartozik a felügylet.

Farkas Ádám közleményében az elmúlt év eredményeit sorolja: szerinte többek között "erősödött a pénzügyi intézmények ügyfeleinek védelme, szorosabbá vált a kulcsfontosságú pénzügyi csoportok működésének felügyelete, időben sikerült fellépni több olyan szervezettel szemben, amelyek jogsértő magatartásukkal a pénzügyi piacok átlátható működését zavarták, vagy ügyfeleik érdekeit széles körben sértették."