Moody's: Veszteségeket okoznak a devizahitelek a bankoknak

Vágólapra másolva!
A magas devizahitelállomány veszteségeket okoz a kelet-közép-európai bankoknak. A hazai valuta gyengülése miatt egyre több devizaalapú hitel dől be, ami miatt vesztesége keletkezik a bankrendszernek. A Moody's szerint ez a folyamat 2011-től enyhül, de évekig megfigyelhető marad Kelet-Közép-Európa országainak bankrendszerében.
Vágólapra másolva!

Járulékos veszteségeket okoznak a kelet-európai bankrendszerek kinnlevőség-állományában a nagyarányú devizahitelek - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott kelet-európai térséget vizsgáló felmérésében.

A nemzetközi hitelminősítő a kelet-európai devizahitelezésről közölt összeállításában - amely Magyarországgal és Lengyelországgal, illetve Oroszországgal, Ukrajnával és Kazahsztánnal foglalkozik - azt írta: becslése szerint Magyarországon a bankrendszer-szintű lakáshitel-állomány összértékéhez mérve 1 százalékos, járulékos hitelveszteség köthető a devizaalapú hitelekhez a bankok részéről.

A devizaalapú hitelek kamatai jóval alacsonyabbak, mint a forintalapú hitelek kamatai, ezért történt az, hogy ez elmúlt években a korábbiaknál jóval nagyobb arányban folyósítottak devizaalapú hiteleket a bankok, valószínűleg alábecsülve a kockázatokat - áll a Moody's elemzésében. Ehhez hozzájárul az, hogy jelenleg a közép-kelet-európai térség valutái folyamatosan gyengülnek a hitelek devizáihoz képest, ami miatt emelkednek a hitelek törlesztőrészletei, amit sokan nem tudnak fizetni. A bedőlt hitelek miatt egyre nagyobb veszteségekkel kell számolniuk a bankoknak.

A Moody's közleményéből kiderül, hogy elemzésük szerint 2011-től csökkenni fognak ezek a veszteségek, ám néhány évig még jelen lesznek a bankok hitelportfóliójában.

A kelet-európai térség vizsgált államaiban, a korábbi FÁK térségben jóval magasabb hitelveszteség-arányokra számítanak a Moody's szakértői a devizahitelek miatt. A jelentés szerint Oroszországban, Ukrajnában és Kazahsztánban várhatóan 2,4, 4,6, illetve 5,0 százalékos hitelveszteség kapcsolható a devizaalapú hitelekhez.