A napi egy dollárból élőket célozza meg a Danone

Vágólapra másolva!
Lejár az Európai Központi Bank egyéves hitelprogramja, a spanyol bankok máris könnyítésért lobbiznak; az eddigi modelleknél is sikeresebb az iPhone 4; 10 centes joghurttal hódít a Danone a napi egy dollárból élők között - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Töretlenül sikeres az Apple okostelefonja, az iPhone. A negyedik szériából előző szombatig 1,7 millió darabot adtak el, amellyel a vállalat eddigi legsikeresebb modelljévé vált a telefon. Steve Jobs vezérigazgatónak amiatt kellett bocsánatot kérnie az elégedetlenkedő fogyasztóktól, hogy nem tudnak eleget raktáron tartani - írja a Reuters.

A fejlődő országok piacai felé fordul a Danone, amely a Wall Street Journal szerint kimerítette a gazdag országok növekedési lehetőségeit, ezért olcsó termékekkel kívánja meghódítani a szegényebb piacokat. A cég eladásainak 42 százaléka már a fejlődő piacokról jön, ahol a cél, hogy 2013-ig havi egymilliárd fogyasztó legyen. A termékskálát úgy alakítják ki, hogy az megfeleljen a napi egy dollárból élők pénztárcájának is, így például 10 centes (23 forintos) joghurtokat árusítanak.

Csütörtökön jár le az Európai Központi Bank egy éves, 442 milliárd eurós hitelprogramja, amelyet az európai hitelezést serkentésére hoztak létre tavaly. A leginkább szorult helyzetben lévő spanyol bankok azért lobbiznak az európai jegybanknál, hogy könnyítse a hitelprogram lejárta után a helyzetüket - számol be a Financial Times. "Minden központi banknak kötelessége támogatni a pénzellátottságot, de az EKB-nak nem ez a politikája. Minden nap ezzel küzdünk velük, ez abszurd" - mondta egy spanyol bankvezér.

A BBC szerint a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa elhárításának eddigi költségei elérték a 2,65 milliárd dollárt, ráadásul az egy napra vetített átlagos kiadások 100 millióra növekedtek az elmúlt három napban. Eddig 80 000 kártérítési kérelem érkezett a vállalathoz, amelyből 41 000-et már ki is fizettek a part mentén élőknek.

Egyes amerikai bankoknak egy évtizedbe is telhet, amíg végrehajtják az amerikai pénzügyi reform egyik kulcselemét, az úgynevezett Volcker-szabályt. A reformpont szerint le kell választani a bankok saját számlás üzleteit a betétesek számláiról. A Bloomberg szerint a Goldman Sachs és a Citigroup akár 2022-ig vezetheti be a rendelkezést üzleteibe.