Matolcsy bejelentései után erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Szerda estére erősödni tudott a forint a kora reggeli árfolyamához képest. Ebben feltehetően segítette az is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a délutáni kormányszóvivői tájékoztatón konkrétumokat ismertetett a kabinet gazdasági programjáról.
Vágólapra másolva!

Szerda este negyed nyolc után nem sokkal 284,54 forintot ért egy euró a devizapiacon. A dollárt ugyanekkor 232,7, a svájci frankot 215,32 forinton jegyezték. A forint erősödött a nap folyamán, hiszen reggel még a 287,5-ös szint közelében állt az euró, a frank pedig nem sokkal maradt el a kedden elért, 218 feletti rekordtól.

Nagy lökést kapott a forinterősödés a délutáni kormányszóvivői tájékoztató után, melyen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részleteket közölt a kormány gazdaságpolitikai terveiről.

Rossz körülmények Európában

Az Európai Központi Bank csütörtökön lejáró egyéves, 442 milliárd eurós hitelprogramja után hitelszűke köszönthet be az eurózóna bankjaiban - ezen aggódnak az amerikai befektetők. A spanyol bankok már jelezték, hogy az európai jegybanknak cselekvési programot kell kidolgoznia a helyzet kezelésére. A hitelezéssel kapcsolatos hírek a kihathatnak az euró, s így a forint árfolyamára is.

A térségi valuták gyengeségéhez eddig hozzájárult, hogy Romániában bizonytalan a deficitcsökkentő intézkedések és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatásának sorsa. A román alkotmánybíróság ugyanis megakadályozta a Valutaalap egyik követelését, ami miatt megtagadhatják a következő hitelrészlet kifizetését.

Ráadásul kedden Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter azt mondta, hogy Románia idei bruttó hazai terméke (GDP) 1-2 százalék közötti mértékben csökkenhet az idén, nagyobb mértékben az eddig vártnál a közalkalmazottak bércsökkentésének, és az áfa 19 százalékról 24 százalékra emelésének a hatására.