Jóváhagyták a BorsodChem átalakítási tervét a tulajdonosok

Vágólapra másolva!
A BorsodChem (BC) Zrt. hitelezői jóváhagyták a vállalat pénzügyi átstrukturálásának tervét - jelentette be szerdán a vegyipari társaság.
Vágólapra másolva!

Az ügyletről a Permira Alapok meghatározó és a VCP Capital Partners kisebbségi tulajdonában lévő First Chemical (FCL), valamint a stratégiai befektető Wanhua Industrial Group (Wanhua) még ez év februárjában állapodtak meg.

Az átstrukturálási ügyletet kedden zárták le, a lezárást követően a Wanhua 140 millió euró (mintegy 39 milliárd forint) új forrást bocsát a BorsodChem rendelkezésére, amit a vállalat az új üzemének és salétromsavgyárának felépítésére, valamint általános vállalati célokra használ majd fel.

A hitelezők által most jóváhagyott pénzügyi átstrukturálás nagyfokú pénzügyi rugalmasságot és szilárd alapokat biztosít a vállalat hosszú távú növekedéséhez - írta a BZ Zrt. közleményében.

"A friss forrásért cserében a Wanhua mintegy 38 százalékos részesedést kap a BorsodChem részvényeit birtokló First Chemical Holding Kft-ben (FCH), amely az FCL tulajdonában van és a BorsodChem holdingvállalata. A Wanhua vételi opciós jogot is szerez a jelenlegi tulajdonosok FCH-ban fennmaradó részvényeire" - olvasható a dokumentumban.

Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója értékelése szerint a menedzsment örömmel nyugtázta, hogy a hitelezők jóváhagyták a konszenzusos megállapodást. Ezzel továbbra is biztonságban vannak a munkahelyek a BorsodChemben és a vállalat kész arra, hogy újraindítsa TDI- és salétromsav-beruházásait, amelyek várhatóan jelentősen tovább növelik a vállalat jövedelmezőségét.

Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója úgy fogalmazott: a hitelezők jóváhagyásával a Wanhua hivatalosan is részvényessé vált a BorsodChemben. "Szilárd meggyőződésünk, hogy a jelenlegi megállapodás a vállalat valamennyi érintettje számára kedvező. Örülünk, hogy vételi opcióval rendelkezünk, amellyel megszerezhetjük a vállat teljes irányítását" - mondta.

Hozzátette: felkérték a VCP-t, hogy továbbra is vállaljon részvényesi szerepet a BorsodChemben. Meggyőződésük, hogy a Wanhua a BorsodChemmel együtt a világ izocianátiparának meghatározó szereplőjévé válhat. A jelenlegi menedzsment és a VCP szakértelmét felhasználva pedig továbbfejlesztik a helyi termelést - fejtette ki Jason Ding.

Christian Neuss, a Permira partnere szerint a Permira Alapok és a VCP az elmúlt három évben végrehajtott beruházásainak köszönhetően a BorsodChem továbbra is kivételes pozíciókkal rendelkezik ahhoz, hogy Európa egyik vezető izocianát gyártójává váljon. "Meggyőződésünk, hogy a vállalat tovább fog haladni a Permira Alapok által megkezdett úton. Örömünkre szolgál, hogy a vállalat most szilárd alapokkal rendelkezik a hosszú távú növekedéshez, ami megfelel a dolgozók, vevők és a beszállítók érdekeinek is" - közölte Christian Neuss.