Leminősítésre jelölte Spanyolországot a Moody's

Vágólapra másolva!
Az S&P és a Fitch után a harmadik nagy hitelminősítő intézet is leronthatja Spanyolország adóskockázati besorolását. A Moody's az ország gazdasági növekedése miatt aggódik.
Vágólapra másolva!

Leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette Spanyolország - pillanatnyilag a lehető legjobb kategóriában lévő - kormánykötvény-besorolását szerdán a Moody's Investors Service.

A hitelminősítő azzal indokolta a döntést, hogy a spanyol gazdaság növekedési kilátása gyengébb más, hasonló osztályzattal ellátott szuverén adósokénál: 2010 és 2014 között átlagosan aligha haladja meg az 1 százalékot. A spanyol kormány a múlt hónapban döntött szigorú megszorító intézkedésekről, miközben az állam működésének finanszírozás alaposan megdrágult.

A Moody's közleményében kiemelte, várakozása szerint évekbe telik, mire a spanyol gazdaság alkalmazkodik az ingatlanszektor összeomlásához.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már jóval korábban - áprilisban, illetve májusban - megvonta Spanyolországtól a legjobb adósosztályzatot, csak a Moody's tartja még érvényben a spanyol államadósságra az elit besorolást.