Az Erste már csak forintban ad jelzáloghitelt

Vágólapra másolva!
A kormány döntésének megfelelően már csak forintban kínál jelzáloghiteleket az Erste Bank. A már leszerződött hiteleket viszont euróalapon folyósítja.
Vágólapra másolva!

Összhangban a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakkal, a forinttól eltérő devizanemű, lakossági és mikrovállalati jelzáloggal fedezett hitelek esetében azonnali intézkedéseket léptet hatályba az Erste Bank Hungary Nyrt. - olvasható a bank közleményében.

Az intézkedések lényege, hogy 2010. július 1-től a bank nem fogad be forinttól eltérő devizanemű jelzáloghitelt, illetve szintén 2010. július 1-től nem köt kölcsönszerződést forinttól eltérő devizanemű jelzáloghitelekre.

Bár az új szabályozás körül még rengeteg kérdés nyitott, az Erste Bank a 2010. június 30-ig leszerződött, de még ki nem folyósított hiteleket az eredeti szerződés szerint folyósítja euróban. A 2010. július 1. előtt már befogadott, de még nem leszerződött ügyletek esetében pedig az eredeti hitelösszeget forintban bocsájtja az ügyfél rendelkezésére.

Az Erste Bank a fenti intézkedéseket az óvatosság elvét és az ügyfelek érdekeit figyelembe véve hozta, és átmenetinek tekinti a végleges jogi szabályozás megjelenéséig.

Szerdán, a kormányülést követően Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentette be, hogy július elsejétől tilos devizaalapú jelzáloghitelezést folytatni. Zavart okozott ugyanakkor, hogy az erről szóló törvényjavaslatot csak július 2-án nyújtják be a parlamentnek, amit az jó esetben is csak két héten belül fogadhat el. A bejelentésről és a hatásairól is olvashat az [origo]-n.