Péntek délutánra elfogyott a forint lendülete

Vágólapra másolva!
A svájci frank a csütörtöki 218 forint feletti szintekkel szemben pénteken 215 forinton kezdett. Kevéssel dél után 213,50 forint volt a kurzus, fél négykor 212 forint, azaz gyakorlatilag annyi, mint a hét elején, este 10 körül pedig újra több mint 214 forint.
Vágólapra másolva!

Pénteken fél négykor 212 forintba került egy svájci frank, szemben a délben feljegyzett 213,50 forintos, a reggeli 215, illetve a csütörtöki csúcsot jelentő 218 forint feletti árfolyammal. A péntek délutáni szintre legutóbb hétfőn volt példa, akkor 210 forintról indult a kurzus és egészen 214 forintig emelkedett (erről itt olvashat részletesen). Este 10 körül megint kevéssel 214 forint fölött volt a jegyzés, a frank árfolyama délután 4 után kezdett emelkedni.

Az euró 285,80 forinton, a dollár 228 forinton kezdett pénteken, fél négy körül pedig 284,90 forinton, illetve 226 forinton jegyezték a devizákat. Este egy euró 286,50 forint körül állt, egy dollár pedig 228 forint környékén.

Hat hete nem esett akkorát a svájci frank árfolyama az euróval szemben, mint csütörtökön, a piaci spekulációk szerint a svájci jegybank korábbi állásfoglalásával szemben újra beavatkozott a devizapiacon a frank gyengítése érdekében - írja a Bloomberg hírügynökség pénteken.

Csütörtökön a frank 1,7 százalékot esett az euróval szemben napon belül: a jegyzés reggel a rekorderősséget jelentő 1,3074-es szinten járt, majd innen 1,34 fölé emelkedett. A dollárral szemben a frank 1 százalékot ment fel. A forinttal szemben a csütörtöki kereskedés szintén rekordott hozott, volt ugyanis kötés bőven 218 forint felett is.

A svájci frank csütörtök reggel soha nem látott szintre izmosodott az euróval szemben (erről itt olvashat részletesen), majd pedig gyengülni kezdett. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint a frank gyengülése nehezen értelmezhető a svájci jegybank beavatkozása nélkül, a tőzsdék ugyanis nem szerepeltek különösebben jól, ami arra utal, hogy továbbra is a kockázatkerülés jellemzi a piacokat.

A svájci jegybank 2009 márciusában olyan stratégiát hírdetett, miszerint frankot ad el euró ellenében a devizapiacon, hogy a svéjci pénz ne erősödjön meg túlságosan - a frankot az tette vonzóvá, hogy tradicionálisan ez az egyik menedékdeviza, vagyis bizonytalan gazdasági környezetben svájci papírokba menekítik a pénzüket a befektetők. A globális gazdasági válság, illetve az utóbi hónapokban egyre csak terebélyesedő európai adósságkrízis pedig ebből adódóan felértékelte a frankot.

A frankeladási stratégiát június 17-én adta fel a svájci jegybank, a frank azóta 3,6 százalékot erősödött az euróval szemben.