Támogatják a finnek a magyar földmoratórium fenntartását

Vágólapra másolva!
Biztosan van már olyan uniós tagállam, amely támogatja, hogy az EU meghosszabbítsa a magyarországi termőföld külföldiekre vonatkozó vásárlási moratóriumát. Finnország szorosabbra fűzi agrárügyi együttműködését Magyarországgal.
Vágólapra másolva!

Finnország is támogatja a külföldiek magyarországi földvásárlási tilalmának meghosszabbítását - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter újságírókkal, miután megbeszélést folytatott pénteken Budapesten finn kollégájával.

Az EU-csatlakozáskor meghirdetett moratórium 2011 tavaszáig él, addig nem vehetnek szabadon magyarországi termőföldet a többi uniós ország állampolgárai (mások később sem). Nem tudni, hogy a moratóriumot meghosszabbítja-e az EU, ehhez ugyanis mindegyik tagállamnak hozzá kellene járulnia - szakértők szerint erre kevés az esély. A Vidékfejlesztési Minisztériumban már készül a termőföldtörvény módosításának tervezete, mely elsősorban az elővásárlási, előbérleti, haszonbérleti szabályokon változtatna.

A közös munka erősítése érdekében Magyarország és Finnország - öt év után - felújítja a magyar-finn agrármunkacsoport tevékenységét. Sirkka Liisa Anttila finn mezőgazdasági és erdészeti miniszter szerint a természeti csapácsok okozta károk elhárítása érdekében az uniós országokban egységes biztosítási rendszert kellene létrehozni. Úgy vélte, ebben az ügyben a soron következő magyar uniós elnökségnek lehetnek feladatai.

Fazekas Sándor újságírói kérdésre elmondta: Magyarországon a vihar-, az ár- és belvízkárok összesítése most folyik. A kárt szenvedett terület nagysága eléri a 437 ezer hektárt.