Rekordszámban dőlnek be a magyar cégek

Vágólapra másolva!
Júniusban 1682 céggel szemben indult felszámolási eljárás, az idei év első felében pedig megdőlt a felszámolási rekord - derül ki az Opten céginformációs adatbázisából.
Vágólapra másolva!

Júniusban 8877-re emelkedett az első félévben fizetésképtelenség miatt bedőlt cégek száma, így az év első felében összességében 15 százalékkal több cég felszámolását tették közzé, mint egy évvel korábban - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Az idei első félév ezzel rekordot döntött.

Júniusban 1682 felszámolási eljárás indult, ez mindössze 14-gyel marad el a mindenkori negatív rekordtól, és 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az Opten szerint a cégstatisztika nem igazolja a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatos, utóbbi időben tapasztalható optimizmust. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a cégek számára a válság nem akkor ér véget, amikor növekedésbe fordul a GDP, mert az utóbbi időszakban megrendült likviditású vállalkozások ebből már nem tudják kivenni a részüket. Szerinte azok a vállalkozások, amelyek 2008-ig kedvező feltételek között részben hitelből növekedtek, zömmel felélték tartalékaikat, mert a csökkenő megrendelés állomány mellett az adósság törlesztése is gondot okozott.

Az Opten úgy látja, hogy a rendkívül pozitív külkereskedelmi statisztika azt támasztja alá, hogy főleg a nagy exportőr cégeken alapul a megindult növekedés, és ennek kedvező hatása még nem érte el a kis- és közepes vállalkozások (kkv) szintjét.

Júniusban 1107 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok saját elhatározásból, ez 10 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A félév egészében azonban más a helyzet, a 7265 végelszámolás 8,5 százalékos növekedést jelent 2009 azonos időszakához viszonyítva.

Júniusban 3248 új céget jegyeztek be, ami mindössze 2,5 százalékos növekedés, a félév egészében pedig 22 655 társaságot alapítottak, ami 5 százalékkal kevesebb, mint 2009 első felében.