Még a héten teljesen átvilágítják az uniós források helyzetét

Vágólapra másolva!
Kiderül a héten az uniós források helyzetének átvilágítása után, hogyan csoportosítják át őket és milyen nagyprojekteket állítanak le, közölte Fellegi Tamás hétfőn a külgazdasági szakdiplomaták éves konferenciáján. A tárcavezető hangsúlyozta: az átcsoportosításnál fontos cél, hogy a kis- és középvállalkozások nagyobb arányban részesüljenek a forrásokból.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban még a héten befejeződik az átvilágítás az európai uniós források helyzetét illetően, ezután mielőbb előterjesztést készítenek a kormány számára arról, hogy hogyan javasolják átcsoportosítani a forrásokat, mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, a külgazdasági szakdiplomaták éves konferenciáján.

Elmondta azt is, hogy az ágazati minisztériumok bevonásával tételesen felülvizsgálták a 700 kiemelt- és nagyprojektet, és javaslatot készítettek arról, hogy melyeket kellene visszavonni.

Többet kapnak a kis-és középvállalkozások

A tárcavezető hangsúlyozta: az átcsoportosításnál fontos cél, hogy a kis- és középvállalkozások nagyobb arányban részesüljenek a forrásokból, valamint hogy a második Széchenyi terv számára is forrásokat tudjanak biztosítani. A jelenlegi 10 százalékról jelentősen - akár 40-50 százalékra - fel kell emelni a kis- és középvállalkozások részesedését az uniós forrásokból - hangsúlyozta már korábban a miniszter egy, a Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub által rendezett június közepén tartott konferencián.

Az uniós forrásoknál várható stratégiaváltás fő eleme az egyszerűsítés és források átcsoportosítása. A kkv-k jelenleg az uniós pénzek 10 százalékát szerzik meg, 65 százalék jut az államigazgatási, nonprofit szervezeteknek, 22 százalék pedig a nagyvállalatoknak. Ezeken az arányokon jelentősen változtatni kell a miniszter szerint.

Több ezermilliárd lehet a tét

Az [origo] információja szerint 2013-ig még körülbelül 6 ezer milliárd forint uniós forrás állhat rendelkezésre, így a kkv-knak 2400-3000 milliárd forint jutna a kormány szándéka szerint. Ehhez azonban mindenképpen szükséges lesz az Európai Unióval tárgyalni, mivel az eddigi gyakorlat szerint at EU nem támogatta, hogy a közös források túl direkten kerülhessenek a vállalkozásokhoz. Ez ugyanis sérthet bizonyos versenysemlegességi szabályokat.

Kérdés, hogy a még mindig gazdasági válsággal küszködő Európai Unió mennyire lesz hajlandó változtatni a játékszabályokon, és kísérletbe kezdeni.