Nap végi eséssel fordult mínuszba a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 47,31 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 21 084,99 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 4,2 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények az erősödő Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A kereskedés utolsó szakaszában több mint 100 pontot esett a kurzus.
Vágólapra másolva!

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai Függetlenség Napja vasárnap volt, de "áttolták" hétfőre, az amerikai szünet pedig meglátszott a budapesti kereskedésen is. A budapesti részvénypiacon a forgalom és mozgás egyaránt gyérre sikeredett, alig volt kötés. A tételeknél sem volt jelentős elmozdulás, legfeljebb az utolsó öt percben.

Más külső hatások nem érintették a tőzsdét, a német piac sem mozdult. Csendben telt el tehát a nap, ennyire képes a budapesti részvénypiac a tengerentúli befektetők nélkül - összegezte a fejleményeket Sőre Balázs. Mint mondta, ilyen "gyenge" napokon érezhető csak meg igazán, hogy milyen hatása van a tengerentúli piacoknak a budapestire, a forgalom 60-70 százalékát a tengerentúli befektetők generálják.

Hétfőn nem jutott előrébb a budapesti részvénypiac, hiába volt nyitva, mintha ki se nyitott volna, a forgalom a szokásosnak csupán hatoda volt - mondta Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette: egy tengerentúli szünnap Európában mindenhol vissza szokta vetni az aktivitást, és a hétfői napon ez volt tapasztalható.

A Richter kismértékű pozitív elmozdulását indokolhatta, hogy 15 százalék fölé emelkedett az egyik nyugati alapkezelő részesedése a táraságban, de ehhez képest eléggé visszafogottan erősödött. A nagy papírok vegyesen mozogtak, nagyon kismértékű elmozdulással zártak csak - hangsúlyozta Szegner Balázs.

Az elemzők kiemelték, hogy hétfőn a forint is szinten maradt az euróval szemben, egy euró 285,5 forintot ért.

A Mol 100 forinttal, 0,52 százalékkal 19 300 forintra csökkent, 756,5 millió forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 5 forinttal, 0,10 százalékkal 4785 forintra esett, forgalmuk 3,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,78 százalékkal 636 forintra gyengült, 160,4 millió forintos forgalomban.

A Richter papírok árfolyama 210 forinttal, 0,50 százalékkal 42 200 forintra erősödött, a részvények forgalma 133,7 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 13,0 millió forintos forgalom mellett 145 forinttal, 0,76 százalékkal 18.905 forintra esett.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1921,85 ponton zárt hétfőn, ez 15,32 pontos, 0,79 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.