Sokba kerülhetnek a késedelembe eső fővállalkozók az ingatlanfejlesztőknek

Vágólapra másolva!
A Futureal Csoport 32 projektje közül hatnál kellett lecserélni a fővállalkozót, emiatt összességében nem lett nyeresége a csoportnak ezeken az építéseken, mondta Futó Péter, a Futureal csoport elnöke egy keddi háttérbeszélgetésen, amelyen a szakújságírókon kívül alvállalkozó cégek vezetői is részt vettek.
Vágólapra másolva!

Az elnök a probléma gyökerét abban látta, hogy a piacon "kivéreztek" azok a magyar tulajdonban lévő közepes méretű társaságok, amelyek képesek például egy 200-300 lakásos építkezés fővállalkozói teendőinek az ellátására. A nyomukba lépő nemzetközi társaságokkal sem kifogástalan a kapcsolat.

A Futureal menedzsmentjében már évekkel korábban felmerült, hogy jobb lenne, ha a saját ingatlanfejlesztéseiknek maguk lennének a fővállalkozói, de az ötletet elvetették, mivel a kivitelezés egy másik szakma, ők pedig ingatlanfejlesztéssel foglalkoznak.

Lehet, hogy rosszul döntöttünk - mondta Tatár Tibor, a Futureal csoport kereskedelmi üzletágának vezérigazgatója. Több esetben ugyanis, mire érzékelték a fővállalkozó késedelmét, addigra néhány hónapot csúszott az adott projekt, és mire saját kézbe vették az alvállalkozók megszervezését, még több lett a kieső idő. A fejlesztőnek ez két ágon is veszteséget okoz: megnő a banki finanszírozás költsége, és fizetheti a megvásárolt lakások - kibérelt irodák - után a kötbért.

Balogh József, a csoport műszaki igazgatója példákat sorolva említett olyan esetet, amikor a fővállalkozó felvette az elvégzett munka ellenértékét, majd az alvállalkozókat kifizetetlenül hagyva, két ukrán magánszemélynek adta el a társaságát. Egy másik esetben a fővállalkozó alatti "első lépcsős" alvállalkozó, a szerkezetépítő ment csődbe, mert saját szakállára is épített lakásokat, amelyeket nem tudott eladni.

A beszélgetésen kiderült az is, hogy az iroda- és ipari épületek építésénél a fejlesztők kevésbé kiszolgáltatottak a fővállalkozóknak, ennek oka lehet az ott elérhető magasabb nyereség. A beszélgetésen több alvállalkozó kifogásolta az üzleti erkölcs hiányát, ami miatt véleményük szerint a másutt bevált szabályok sem töltik be a szerepüket Magyarországon.